Hoe win je Carcassonne?

 • Maak steden niet te groot
 • Plaats niet te snel boeren
 • Houd altijd 1 meeple achter de hand
 • Lift mee met je tegenstanders
 • Maak het je tegenstanders moeilijk
 • Leer de tegels kennen
 • Oefen! 

Carcassonne is een familiespel dat enorme populariteit heeft gewonnen. Doordat zoveel mensen Carcassonne spelen, zijn ook alle mogelijke strategieën al eens uitgeprobeerd. 

Er bestaat nu een competitieve Carcassonne scene met zowel nationale als internationale toernooien. Het Nederlands Kampioenschap (NK) Carcassonne wordt elk jaar georganiseerd door Bordspellenvereniging Roll The Dice. Dit wordt gehouden in maart op spellenbeurs Zuiderspel. De winnaar van het NK mag Nederland vertegenwoordigen op het WK tijdens het grootste spellenbeurs ter wereld in Essen.

Wanneer jij hieraan mee wilt doen, of gewoon je vrienden wil verslaan, kun je deze tips volgen om een Carcassonne meester te worden. 

Dit zijn de winnende Carcassonne strategieën

Maak je stad niet te groot

Meerdere kleine steden leveren evenveel punten op als één grote stad, en het risico is lager.

Een grote stad is verleidelijk, maar uiteindelijk levert een onafgemaakte stad aan het einde van het spel maar de helft van de punten op. Een grote stad is ook vaker het doelwit van andere spelers. Die proberen vaker zich bij jouw stad te voegen, of proberen de stad te saboteren.

Plaats niet te snel boeren

Wanneer je boeren plaatst ben je het gehele spel je meeple kwijt. Als je vroeg een boer plaatst, speel je ook het hele spel met 1 meeple minder dan een andere speler. Hierdoor heeft je tegenspeler 7 meeples waarmee hij punten kan scoren, en jij maar 6. 

Probeer daarvoor in de plaats aan het einde van het spel nog op verschillende plekken boeren bij te plaatsen. Of voeg op slinkse wijze nog boeren toe aan andermans grote weide.

Bewaar altijd 1 meeple

Je wilt nooit hebben dat je geen meeples hebt om neer te zetten. Houd er altijd 1 reserve. Deze kun je inzetten om een stad van 2 tegels direct af te maken en te scoren. Hetzelfde geldt voor korte wegen die snelle punten opleveren wanneer je geen betere optie hebt om de tegel te gebruiken.

Probeer mee te liften met anderen

Wanneer het je lukt om meermaals bij je tegenstanders aan te sluiten, zijn hun punten, ook jouw punten. Als dit vaak genoeg lukt, loop je vanzelf aan kop.

Dit is een strategie die alleen werkt als je met meer dan 2 mensen speelt. Speel je één tegen één, dan stijg je hiermee altijd gelijk als je tegenstander hetzelfde doet.

Maak gebruik de beurten van je tegenstanders

Je kunt tegels zo neerleggen dat je tegenstanders aan jouw projecten werken. Kloosters zijn hierin key. Als je een klooster ligt langs een stad of weg van een tegenstander, is elke tegel die zij bij zichzelf neerleggen, ook een punt voor jou.

Andersom kan dit natuurlijk ook. Begin een weg langs een klooster van een medespeler en laat ze aan jouw weg bouwen. Anders komt hun klooster niet af.

Zie dit niet als samenwerken en verlaat het bouwwerk als het lukt om de druk bij de tegenstander te leggen om het af te maken. Tabletalk mag natuurlijk ook waardoor je ook kenbaar kan maken dat je geen interesse hebt om daar verder te werken.

Let er alleen op dat je hierdoor niet al je meeples kwijtraakt. Een goede balans in strategie is nog altijd belangrijk.

Maak het je tegenstanders moeilijk

Er zitten maar 70 tegels in het basisspel. Hierdoor tikt de tijd elke beurt door. Je kunt je tegenstanders dwarszitten door hun steden in een positie te plaatsen, dat er een kleinere kans is dat zij een tegel pakken die hun stad afmaakt. 

Wanneer dit lukt, heb je de punten van de stad gehalveerd. Onafgemaakte steden zijn natuurlijk niet de normale 2 punten per tegel waard, maar zijn maar 1 punt per tegel waard aan het eind.

Vergeet je eigen spel niet

Het gebeurt vaak dat spelers té agressief gaan spelen. Deze spelers zijn heel gefocust op het overnemen van bouwwerken en je continu dwarszitten. Zorg dat jij niet zo’n speler wordt. 

Wanneer jouw tegenstanders dit doen is het vaak het beste om kleine bouwprojecten af te maken. Scoor zoveel mogelijk kleine punten voordat ze er tussen komen. Er is een kans dat de tegenstanders veel te druk bezig zijn met hun plannen en dat ze vergeten punten te scoren.

Focus je niet op het afmaken van wegen

Wegen leveren 1 punt per tegel op. Tijdens het spel EN aan het einde van het spel. Als jij niet staat te springen om een meeple terug te halen, is het het vaak niet waard om je eigen wegen af te sluiten.

Wanneer je niets beters met de tegel kan, kan het slim zijn om je weg af te maken en direct een nieuwe te beginnen (indien mogelijk). Dit levert hooguit 1 extra punt op. Namelijk het punt van het einde (/begin van je nieuwe weg).

Expert tips

Leer de tegels kennen

Wanneer je echt goed wil worden in Carcassonne en ook mee zou willen doen aan toernooien is het noodzakelijk dat je weet welke tegels er in het basisspel zitten.

Een makkelijke manier om dit te onthouden is om afkortingen te onthouden, in plaats van exact te onthouden hoe de tegels eruit zien.

Deze tegel zit bijvoorbeeld 4x in het basisspel. De afkorting die hiervoor gebruikt wordt (in het Engels) is cccf. Dit staat voor City, City, City, Farm, welke laat weten wat er aan de rand van de tegels zit. Naast City en Farm heb je ook nog de ‘r’ voor Road.

Door deze afkortingen te gebruiken vereenvoudig je het onthouden van de tegels behoorlijk. Zo zijn er 7 ccff tegels. Maar zijn die eigenlijk onderverdeeld in de volgende tegels:

5x 2x

Wanneer een speler een weg vanaf de zijkant naar jouw stad plaatst. Zijn er 17 tegels in het spel die jou kunnen helpen:

 • 3x crrr
 • 3x crfr
 • 3x cfrr (of 3x crrf, afhankelijk van welke kant de weg komt)
 • 3x cccr
 • 5x ccrr

Ook wanneer je strijd om een extra boer op het land te krijgen, is het handig om te weten hoe groot de kans is dat je die boer ook echt aan het land kan aansluiten. 

Hieronder zie je het overzicht van alle tegels en hun afkortingen. Download hem hier om uit te printen. Je kunt deze naast het spel houden om te oefenen. Je kunt de tegels afstrepen die al geweest zijn.

Oefen zoveel mogelijk

Zoals met alles, oefening baart kunst. Zo ook voor Carcassonne. Deze tips vormen een basis aan kennis. Maar het is aan jou om ze in de praktijk te gebruiken. Dus trek Carcassonne met de volgende spelletjesavond maar uit de kast. 

Heb je nou ook interesse in het verbeteren van je Catan strategie? Lees dan hier hoe je Catan wint, of hier onze tips om een Catan Expert te worden.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *