De beste spellenbeurzen in 2024

Bordspellenbeurzen zijn de beste plek om nieuwe spellen te vinden, uit te proberen en te kopen. Op spellenbeurzen kun je aan een lege tafel aanschuiven, een korte uitleg krijgen, en het spel uitproberen.

Mocht je niet veel mensen kennen die met je mee willen? Spellenbeurzen zijn ook de perfecte plek om gelijkgestemden te ontmoeten. Veel mensen vinden het ook niet erg als je bij hun aansluit aan de demo tafel.

Met de stijgende populariteit van alle soorten tabletop spellen zijn er steeds meer evenementen waar wij als bordspelliefhebber ons geluk niet op kunnen. De volgende spellenbeurzen wil je in ieder geval niet missen:

 • Spiel: 3 t/m 6 Oktober 2024
 • Spellenspektakel: 9 & 10 November 2024
 • UK Games Expo: 31 Mei t/m 1 Juni
 • Spel: November 2024
 • Zuiderspel: 16 & 17 Maart 2024

Spiel Essen

Spiel is een spellenbeurs die elk najaar gehouden word in Essen, Duitsland, niet te ver van de Nederlandse grens. Met 100.000 tot 200.000 bezoekers, is Spiel de grootste spellenbeurs ter wereld. De Messe hallen staan bomvol met demonstratietafels, kaartspellen, bordspellen, war games, Dungeons & Dragons, Magic, en meer. 

Op Spiel vind je 4 dagen lang verkopers van kickstarter projecten, tabletop tafels, de nieuwste spellen & collector items. Ook worden er tijdens Spiel de grote spellenprijzen van het jaar bekend gemaakt en uitgereikt. 

Het leuke aan Spiel is dat elk genre spellen is hier te vinden, en dus ook voor iedere speler genoeg aanbod is. 

Waar ik zelf echt van geniet op Spiel is hoe creatief sommige uitgevers omgaan met hun promotie. Zo word er elk jaar een Spiel (mini) uitrbreiding van Carcassonne verkocht. Speciaal gemaakt voor dat jaar. Deze kost maar een paar euro maar is voor Carcassonne en Spiel fans een leuk verzamel object geworden.

Ook hebben wij een hele middag met een grote sticker van Catan op ons shirt rondgelopen. Wanneer je iemand tegenkwam met zo’n zelfde sticker kon je kijken of je grondstoffen kon ruilen. Wanneer je alle grondstoffen had verzameld kon je gratis meedoen aan een loterij en kreeg je een gratis Catan scenario om thuis te spelen. 

Naast demonstraties worden er op Spiel ook verschillende toernooien gehouden, kun je presentaties bijwonen van verschillende sprekers, en zijn er signeersessies van verschillende spellen auteurs. 

Ook voor kinderen is er genoeg te doen op Spiel. Natuurlijk zijn er vele kinderspellen te vinden op Spiel.

Voor Spiel loont het om van te voren tickets te kopen. Early-bird tickets zijn €1,- goedkoper dan reguliere tickets, en tickets aan de deur zijn €1 duurder dan reguliere tickets. Het volgende is wat reguliere tickets voor Spiel 2023 kostten (komende jaren kunnen afwijken):

 • Dagkaart (13+ jaar): €22,-
 • Dagkaart (4-12 jaar): €13,-
 • Dagkaart familie (2 volwassenen, max. 3 kinderen t/m 12 jaar of studenten): €55,-
 • 4 dagenkaart (13+ jaar): €58,-
 • 4 dagenkaart (4-12 jaar): €31,-

Kinderen jonger dan 4 jaar mogen gratis bij Spiel naar binnen. 

Vervoer naar Spiel

Je kunt zowel met de auto, met de trein of zelfs met het vliegtuig naar Spiel gaan.

Spiel is ongeveer 3 uur rijden vanaf Rotterdam, Groningen of Brussel, en ongeveer 2 uur en een kwartier vanaf Utrecht. Voor Spiel zijn er zo’n 7000 parkeerplekken vrij. Afhankelijk van hoever de parkeerplaats is die je hebt kunnen bemachtigen kun je lopend of met de pendelbus naar Spiel. De pendelbussen zijn gratis, parkeren kost €6,- per dag.

De beurslocatie waar Spiel plaatsvind heeft een metrohalte vlak voor de deur. Dit is de halte “Messe Ost” van metrolijn U11. De treinreis duurt ongeveer 2,5 uur vanaf Utrecht Centraal en 2 tot 3 uur vanaf Brussel. Hierna is het nog maximaal 30 minuten met de Metro.

Ik zou iedereen, die de mogelijkheid heeft, aanraden om minstens 2 dagen naar Spiel te gaan. Er is zoveel te zien en te doen dat dat onmogelijk te doen is op 1 dag. Ook is het een flinke rit die je misschien wel kan combineren met één of meerdere overnachtingen.

Wel moet je er rekening mee houden dat er nauwelijks spellen met Nederlandse handleiding worden verkocht op Spiel. Wel zijn de meeste spellen in de Engelse variant te koop. 

Spellenspektakel

Spellenspektakel is de grootste spellenbeurs van Nederland. Deze beurs vind je 2 dagen lang in het najaar in de Jaarbeurs Utrecht. Hier vind je onder andere de grote Nederlandse spellen uitgevers zoals 999 Games, Jumbo, Ravensburger en White Goblin Games. Spellenspektakel trekt elk jaar zo’n 18.000 bezoekers. 

Op Spellenspektakel zijn er vooral veel demonstraties te doen. Daarnaast zijn er veel stands waar een groot spellen aanbod verkocht word voor behoorlijk goede aanbiedingen. Het is in ieder geval de perfecte plek om nieuwe spellen te ontdekken waar je hiervoor misschien nog nooit van gehoord had. 

Alhoewel deze beurs beduidend kleiner is dan Spiel, is de Nederlandse taal voor veel mensen een groot pluspunt. Zowel de spellen als de demonstraties zijn van al deze spellen in het Nederlands te vinden. 

Je kunt je oude spellen op Spellenspektakel brengen naar de bring ’n buy. Bij deze stand verkopen ze je 2e hands spellen voor jou. Je bepaalt zelf de verkoopprijs houden 15% commissie zodra je spel verkoopt. 10% gaat hiervan gaat naar het goede Right to Play. Onverkochte spellen kun je aan het einde van de dag gratis weer ophalen. 

Ook is Spellenspektakel toegankelijker voor gezinnen met kinderen. Het heeft een groot plein met kinderspellen, een knutsel ruimte en een gratis opvang. Daarnaast het feit dat er gewoonweg 10% van de bezoekersaantallen van Spiel zijn zorgt voor een iets prettigere sfeer voor gezinnen. 

Het volgende is wat een ticket voor Spellenspektakel 2023 kostte (komende jaren kunnen afwijken):

 • Dagkaart (13+ jaar): €17,50
 • Dagkaart (4-12 jaar): €5,-
 • Dagkaart familie (2 volwassenen, max. 3 kinderen t/m 12 jaar): €36,-
 • 2 dagenkaart (13+ jaar): €28,-
 • 2 dagenkaart (4-12 jaar): €8,-

Kinderen jonger dan 4 jaar mogen gratis bij Spellenspektakel naar binnen. 

Vervoer naar Spellenspektakel

De jaarbeurs in Utrecht is vlak naast Utrecht Centraal. Hierdoor is Spellenspektakel gemakkelijk te bereiken met de trein. Vanaf Utrecht Centraal is het 5 minuten lopen door de uitgang bij de jaarbeurszijde.

Parkeren kan direct naast de jaarbeurs bij P1 of P2. Een dagkaart kost zo’n €24,-.

Je kunt ook kiezen om te parkeren bij de P+R tranferium locaties in Utrecht. Bij P+R Transferium kost een dag parkeren en met 5 personen met het openbaar vervoer naar de binnenstad €6,-.

UK Games Expo

De UK games expo is de grootste spellenbeurs van Engeland. Op de UK Games expo kun je bordspellen uitproberen, meedoen aan een toernooi, één van hun ‘Megagames’ spelen, cosplayers bekijken, prototype games uittesten, en nog veel meer.

Mega games zijn spellen die speciaal ontwikkeld zijn om met een grote grotere groep (16 tot 50 spelers) gespeeld kan worden. Op dit moment bieden zij 4 spellen aan die, afhankelijk van het spel, 3 tot 6 uur lang duren.

Bij de Games Expo is er ook live entertainment. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende Youtube creators die live optreden. Let er wel op dat wanneer je bij 1 van deze voorstellingen wilt zijn dat je er apart tickets voor moet kopen.

UK Games Expo begon ooit als een zakelijk event in de spellen industrie. De expo heeft hierdoor nu nogsteeds een grote focus op publishers en designers. Er zijn netwerk mogelijkheden, mogelijkheden om je prototype te testen, maar ook een boot camp voor spellen designers.

Het leuke van de UK Games Expo is dat deze net even wat anders is dan Spellenspektakel of Spiel. En hoewel het kleiner is dan Spiel, is de variatie in activeiten die je kunt doen toch echt groter. Voor alle mogelijke activiteiten die je bij UK Games Expo kunt beleven kun je een bezoekje brengen aan hun website. Het is echt te veel om hier op te nomen.

Het volgende is wat een ticket voor UK Games Expo 2023 kostte (komende jaren kunnen afwijken):

 • Dagkaart (16+ jaar): £18
 • Dagkaart (11-15 jaar): £12
 • Dagkaart familie (2 volwassenen, max. 2 kinderen 11-15 jaar): £50
 • 2 dagenkaart (16+ jaar): £34
 • 2 dagenkaart (11-15 jaar): £22
 • 2 dagenkaart familie (2 volwassenen, max. 2 kinderen 11-15 jaar): £90
 • 3 dagenkaart (16+ jaar): £46
 • 3 dagenkaart (11-15 jaar): £34
 • 3 dagenkaart familie (2 volwassenen, max. 2 kinderen 11-15 jaar): £110

Kinderen jonger dan 11 jaar mogen gratis bij UK Games Expo naar binnen. 

Bij UK Games Expo is er zoveel te beleven dat je voor sommige activiteiten een event ticket nodig hebt. Het gaat om de volgende activiteiten:

 • Roleplaying spellen: £4 (per 4 uur durend spel)
 • Bordspel toernooien: £7 per dag
 • Kaartspel toernooien: £7 per dag
 • Miniateur toernooien: £9 per dag
 • Live entertainment: £7 tot £12

Vervoer naar UK Games Expo

De Expo in Birmingham is voor ons niet echt om de hoek. Je hebt de mogelijkheid om met de auto, trein of vliegtuig naar Birmingham te gaan.

De Expo is direct naast het Birmingham Internatial airport en treinstation.

Spel (België)

Elk jaar word er in het najaar de spellenbeurs Spel georganisseerd. Spel duurt 2 weekenddagen en word gehouden in Antwerpen.

Spel is de grootste bordspellenbeurs van België. Met bijna 3.200 bezoekers in de laatste editie in 2023 is de beurs wel flink kleiner dan Spellenspaktakel. Verder is Spel vergelijkbaar met vele demonstraties en verkopers van al je favoriete board games.

Ook word er tijdens Spel de grote spellenprijzen van Belgie uitgereikt: De Gouden Ludo.

Doordat Spel niet zo groot is en het najaar al vol zit met de meeste spellenbeurzen, zou ik niet zo snel naar België toe rijden om Spel te bezoeken. Natuurlijk alleen maar fijn voor de Belgen die hun eigen beurs zo rustig houden ;). 

Het volgende is wat een ticket voor Spel 2023 kostte (komende jaren kunnen afwijken):

 • Dagkaart (7+ jaar): €10,-

Kinderen jonger dan 7 jaar mogen gratis bij Spel naar binnen. 

Vervoer naar Spel

Bij Antwerp Expo kun je gratis parkeren op de Vogelzanglaan, Jan Van Rijswijcklaan en Desgiunlei. Je kunt ook kiezen voor het openbaar vervoer. Vanaf Antwerpen Centraal kun je de tram pakken en ben je binnen 30 minuten bij Antwerp Expo.

Zuiderspel

Zuiderspel is een van de weinige voorjaars spellen beurzen. Het is met ongeveer 2.500 een kleinere beurs in Veldhoven, nabij Eindhoven. De beurs heeft 2 hallen en duurt 2 weekenddagen. Op Zuiderspel word het Nederlands Kampioenschap Carcassonne gehouden. 

In 2023 ben ik voor het eerst op Zuiiderspel geweest. Ik zou het omschrijven als het mini-spellenspektakel. 

Mocht je in het Noorden van Nederland wonen dan zou ik het afraden om voor Zuiderspel zover te reizen. Maar Nederlanders die zuidelijker wonen of Belgische spellenliefhebbers kunnen zich hier wel vermaken.

Zelf vond ik één dag bij Zuiderspel voldoende. Wij hebben heel de dag door spellen kunnen spelen en mee kunnen doen aan de zoektocht en loterij. Zuiderspel had doordat het minder druk was dan Spiel of Spellenspektakel een prettige sfeer. Alhoewel 1 van de hallen wel heel rumoerig was.

Het volgende is wat een ticket voor Zuiderspel 2023 kostte (komende jaren kunnen afwijken):

 • Dagkaart (10+ jaar): €7,-
 • 2 dagenkaart (10+ jaar): €11,-

Kinderen jonger dan 10 jaar mogen gratis bij Zuiderspel naar binnen. 

Vervoer naar Zuiderspel

Je kunt bij de locatie van Zuiderspel parkeren. Parkeren bij zuiderspel kost  €1,50 per uur met een maximum van  €5,- per dag.

Zuiderspel is ook met het openbaar vervoer bereikbaar. Vanaf Eindhoven Centraal is het ongeveer 30 minuten met de bus. Vanaf de bus is het enkele minuten lopen naar de ingang.

Vergelijkbare berichten