Azul Master Chocolatier: Review & uitleg

Azul Master Chocolatier is een nieuwe, limited edition, versie van het spel Azul. In deze nieuwe editie speel je niet met mozaïek tegeltjes, maar met chocolade bonbons. Naast dat het spel een ander uiterlijk heeft zitten er nieuwe fabriekstegels bij voor een variant op de originele regels. Echter houden daar de verschillen wel op. De regels en speelwijze van Master Chocolatier is identiek aan die van het originele spel. Voor iedereen die Azul nog niet in huis heeft en dat toch graag zou willen, zou ik Master Chocolatier aanraden.

Weet je nog niet hoe je Azul speelt? Klik dan hier voor onze volledige Azul uitleg 

Wat zijn de nieuwe regels van Azul Master Chocolatier?

Je kunt dit spel precies spelen zoals de normale Azul. Mocht je toch meer variatie willen heeft Master Chocolatier nieuwe fabriekstegels. Je schudt alle fabriekstegels en legt draait een X aantal om (afhankelijk van het aantal spelers). Op de fabriekstegels kunnen nu verschillende symbolen staan met de volgende eigenschappen:

  • Indien deze kleur op de tegel ligt, verplaats 1 van deze kleur naar de fabrieks tegel links en 1 naar rechts.
  • Wanneer een speler een tegeltje van deze fabriek pakt, verplaatsen de overige tegels niet naar het midden, maar blijven liggen.
  • Wanneer een speler een tegeltje van deze fabriek pakt, verplaatst hij de overige tegels naar de fabriekstegels die direct links en rechts liggen.

Is Azul Master Chocolatier leuk?

Azul is een leuk spel, dat leuk is voor de beginnend bordspel speler en de doorgewinterde strateeg. Master Chocolatier is hier geen uitzondering in. Sterker nog, de variatie die het toevoegt zorgt ervoor dat het spel flink opgeschud wordt en je nog eens goed over je strategie moet nadenken.

Master Chocolatier is naar mijn mening nog leuker dan het originele Azul spel. 

Tijdens een potje Azul pak je om de beurt tegeltjes uit de fabrieken. Maximaal 1 kleur, en altijd alle tegeltjes van die kleur die er liggen. De overige tegels worden in het midden gelegd, waar je daarna ook uit mag pakken. De tegels die je pakt leg je tactisch op je spelersbord. 

Nadat alle tegeltjes uit de voorraad op zijn worden de spelersbordjes geleegd en is de ronde voorbij. Alle tegeltjes worden naar je muur verplaatst en hier ontvang je punten voor. Hoe meer tegels naast of onder elkaar, hoe meer punten je er voor ontvangt. Aan het einde krijg je nog bonuspunten voor elke afgeronde horizontale en verticale lijn. Ook krijg je bonuspunten wanneer je alle 5 de tegels hebt gelegd in 1 kleur. Het spel is voorbij zodra één speler een horizontale rij af heeft. 

De variatie van MC zorgt ervoor dat niet alle fabrieken even veel tegels bevatten. Dit verhoogt iets meer de geluksfactor van het spel. Of het belang om het strafpunt te pakken om de volgende ronde als eerste te mogen beginnen. Maar de variatie van Azul MC hoef je niet te spelen als je dit minder leuk vind. Je kunt het altijd spelen als het originele Azul spel.

Is Azul Master Chocolatier het kopen waard?

De variatie die dit spel brengt is een leuke toevoeging aan het Azul spel. Wel wijkt het maar weinig af van het origineel. Uiteindelijk was dat ook de bedoeling van de uitgever. Deze wilde hetzelfde spel uitbrengen in een nieuw chocolade jasje. De fabriekstegel variatie is een extraatje.

Hierdoor zou ik Azul Master Chocolatier aan iedereen aanraden die het basisspel nog niet heeft. Je krijgt namelijk hetzelfde spel, en meer. Iedereen die het basisspel al heeft zou ik Master Chocolatier afraden aangezien het te weinig nieuws toevoegt voor de prijs. Maar ik wil niemand tegenhouden die graag zijn collectie Azul spellen wil afmaken.

Welke Azul is het leukst?

Op basis van duizenden online stemmen is dit de volgorde van de leukste Azul spellen:

  1. Master Chocolatier
  2. Azul
  3. Zomerpaviljoen
  4. De Ramen van Sintra
  5. Tuin van de Koningin

Master Chocolatier staat bovenaan. Deze kreeg het hoogste gemiddelde cijfer. Toch is het gemiddelde cijfer hiervan discutabel. Aangezien het spel vrij nieuw is, is er door vrij weinig mensen een cijfer gegeven. Toch heb ik deze boven de standaard Azul laten staan. Aangezien de spellen vrijwel identiek zijn, maar MC iets meer variatie biedt.

Azul staat op de 2e plek. Niet zo gek, aangezien dit het origineel is. En het is vaak lastig om dit te verbeteren. Zomerpaviljoen, De Ramen van Sintra en De Tuin van de koningin zijn echt andere spellen. Waarbij er gelijkenissen te vinden zijn met het originele spel. Ook wil ik de laatste plek van Azul: De Tuin van de Koningin verdedigen. Dit spel is na MC het minst lang uit en dus door nog niet zoveel mensen gespeeld. Het kan dus nog voorkomen dat dit spel nog verder omhoog klimt.

Het beste is uiteindelijk om de spellen zelf uit te proberen. Mocht je de meest recente prijzen willen bekijken kun je klikken op de volgende link van Bol.com:

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *