Top 10 populairste bordspellen

Bordspellen zijn de afgelopen jaren populairder geworden dan ooit. En niet zonder reden. Het aanbod is enorm en ook de kwaliteit en diversiteit van de bordspellen is gegroeid. Door het grote aanbod is het kiezen van een nieuw bordspel ook wel lastig. Daarom is het soms wel goed om even uit te zoomen en te kijken wat nou de populaire spellen zijn van het moment. Hier halen wij altijd wel veel inspiratie uit. Maar wat zijn nou de meest populaire bordspellen in Nederland? Deze hebben wij voor jou op een rijtje gezet. Hieronder behandelen we elk spel stuk voor stuk, van nummer 10 tot de nummer 1.

Top 10 populairste bordspellen van het moment:

  1. Ticket to Ride Europe
  2. De zoektocht naar El Dorado
  3. Paleo
  4. De Kwakzalvers van Kakelenburg
  5. Wingspan
  6. Rummikub
  7. Codenames
  8. Catan
  9. 30 Seconds
  10. Azul

10. Azul

Azul is een tactisch puzzelspel waarbij het de bedoeling is punten te scoren door een muur te vullen met mozaïektegeltjes terwijl je zo min mogelijk tegeltjes verspilt. Bekijk goed wat er allemaal voor tegels in de fabriek ligt, wat je zelf kwijt kan en wat je tegenspelers graag zouden willen pakken. Tegels leg je daarna neer op je eigen bord. Maar pas op! Onafgemaakte rijen blijven liggen in de volgende ronde en zullen het je een stuk moelijker maken. Tegeltjes die je niet kwijt kunt zullen minpunten opleveren. Hoe meer tegeltjes je naast elkaar weet te leggen, hoe meer punten je zal verdienen. Wanneer één speler een horizontale rij afmaakt is het spel voorbij en wint de speler met de meeste punten.

Het is belangrijk dat je nadenkt over welke tegels je pakt, waar je ze neer legt, en wat je voor je tegenstander overlaat. De geluksfactor is laag en het spel kan vaak opnieuw gespeeld worden zonder dat het verveeld. Lees hier meer over Azul.

9. 30 Seconds

30 Seconds is een vlot party spel wat gespeeld kan worden met 3 tot 24 spelers. Pak een kaart en omschrijf binnen 30 seconden zoveel mogelijk woorden van het kaartje. Je team mag een eindeloze hoeveelheid antwoorden geven binnen de 30 seconden. Hoe meer woorden je team goed raad, hoe meer stappen je vooruit mag op het speelbord. Test je algemene kennis, stressbestendigheid, en communicatie skills in een potje 30 Seconds. Of het nou BN’ers, steden, films, artiesten of historische figuren zijn, iedereen weet wel iets. Voor de geluksliefhebber zit er nog een dobbelsteen bij die wat geluk toevoegt aan het spel. 30 Seconds staat voor een avond vol gezelligheid. 30 Seconds is enorm populair en is een aanrader voor grotere groepen.

8. Catan

Catan mag zich op dit moment al een echte bordspel klassieker noemen. Catan is wereldwijd al meer dan 27 miljoen keer verkocht en hoort in elke spelletjeskast wel thuis. Het populaire handelsspel wordt gespeeld op een variabel speelbord. Iedere speler begint met twee dorpen en gooit om de beurt met de dobbelstenen. De dobbelstenen bepalen wie er grondstoffen ontvangen. Sta jij op de 8 graan? Dan krijg jij een graan elke keer als er 8 wordt gegooid. Simpel zat. Ruil overtollige grondstoffenkaarten met je tegenstanders om straten, dorpen en steden te bouwen. Spaar je grondstoffen niet te veel op! Want als er 7 wordt gegooid en je hebt 8 of meer kaarten ben je de helft weer kwijt. Wie zich het snelst ontwikkeld op het eiland van Catan en 10 punten heeft verzameld wint Catan. Catan heeft inmiddels ook een scala aan uitbreidingen en variaties voor nog meer speelplezier.

Catan is een echt gateway spel, een spel voor beginnende bordspelers. Je kunt onze uitgebreide review van Catan hier lezen. Ook hebben we hier een uitgebreid artikel over hoe jij beter in Catan word dan je medespelers!

7. Codenames

Codenames is het tweede partyspel op deze lijst. Codenames wordt gespeeld in 2 teams en kan gespeeld worden met 2 tot 8 spelers. Er liggen 25 spionnen op tafel. Elk team kiest een speler als hoofd van de geheime dienst. Alleen zij weten welke codenamen horen bij de spionnen, de onschuldige omstanders en de huurmoordenaar. Elke beurt mag het hoofd van de geheime dienst één woord als aanwijzing geven om z’n teamgenoten te laten weten welke codenamen horen bij spionnen van jullie organisatie. Het doel is om als eerste alle spionnen van je eigen team te ontdekken zonder de huurmoordenaar tegen te komen. Codenamen bestaan uit alledaagse woorden. De uitdaging zit hem in connecties tussen de woorden te zien, zodat je met één woord, meerdere spionnen kan beschrijven. Codenames bevat genoeg woorden en patronen om eindeloos te kunnen blijven spelen.

6. Rummikub

Wie kent Rummikub nou niet? Het spel dat stamt uit 1930 staat anno nu nog steeds in tussen de meest populaire gezelschapspellen. Aangezien ik aan niemand uit hoef te leggen hoe Rummikub werkt is het misschien wel interessant om te weten hoe het spel ontstaan is. Wist je bijvoorbeeld dat Rummikub komt van de kaarspellen Duizenden en Jokeren? Maar omdat dit veel ruimte in beslag nam op tafel, bedacht Meneer Hertzano in het Mandaatgebied Palestina een spel met steentjes. Deze maakte deze zelf en verkocht ze van deur tot deur. Later groeide het spel uit tot een bedrijf die het spel met behulp van machines maakte en het wereldwijd verkocht. In Nederland werd Rummikub in 1983 uitgekozen tot Spel van het Jaar.

5. Wingspan

Wingspan is een spel wat wij tijdenlang belachelijk hebben gemaakt. Want een spel over vogels houden, wat kon daar nou leuk aan zijn? Maar met een 8.1 staat Wingspan op #21 van best beoordeelde bordspellen op BoardGameGeek. Dus wij waagden het er toch op. En man, wat zaten wij ernaast. Wingspan is een spel wat enorm goed in elkaar zit. Voor elke actie die je uit wil voeren moet je een actieblokje op het bord plaatsen.  Je begint het spel met een aantal vogelkaarten en wat voedsel. Een speler kan 1 van de volgende acties uitvoeren: Een vogel uit de hand spelen, voedsel pakken, eieren leggen of vogelkaarten pakken. Zodra je meerdere vogelkaarten hebt gespeeld, zul je bij voedsel pakken ook bosvogels kunnen activeren, bij eieren leggen, weidevogels activeren en bij kaarten pakken moerasvogels. Elke vogel heeft zo zijn eigen effect waarmee jij meer voedsel, eieren, kaarten of punten kan verdienen.

Wingspan is wat lastig uit te leggen zonder voorbeelden. Daarom raden we ook zeker onze review aan. Uiteindelijk is Wingspan toch 1 van onze favorieten spellen geworden.

4. De Kwakzalvers van Kakelenburg

Kwakzalvers werd speelgoed van het jaar 2018. En volledig terecht. In Kwakzalvers pak je ingrediënten uit je ingrediëntenbuidel en leg je deze in je brouwketel om wonderdranken te brouwen. Kwakzalvers wordt gespeeld in 9 ronden en elke ronde begint met een waarzeggerijkaart. De actie op deze kaart moet elke speler uitvoeren. Hierna worden de drankjes gebrouwen. Je kunt zoveel ingrediënten pakken als je maar wil als je er maar op let dat je niet meer dan 7 knalerwten aan je brouwsel toevoegt. Hierdoor zal je ketel ontploffen en ben je je drankje kwijt. Met de opbrengst van je drank kun je meer ingrediënten kopen en aan je buidel toevoegen, waardoor de kans om knalerwten te pakken kleiner wordt. De ingrediëntenalmanak, die tijdens ieder spel weer kan verschillen, geeft aan welke acties er aan de ingrediënten verbonden zitten. Door de variatiemogelijkheden in dit spel is geen enkel potje kwakzalvers hetzelfde. Strategische keuzes worden in Kwakzalvers gemixt met het zogeheten “push-your-luck” mechanisme.

3. Paleo

Paleo werd speelgoed van het jaar 2021 in 2 verschillende categorieën: Kennerspel & 12 t/m 17 jaar. Paleo is een coöperatief spel waarbij je met je medespelers samen in het stenen tijdperk speelt om te overleven. Het spel eindigt wanneer het is gelukt om 5 overlevingspunten te kunnen verdienen en de grottekening af te maken of wanneer jullie een 5e doodshoofd krijgen. Het spel wordt in 2 fases, dag en nacht fases gespeeld. In de dagfase trekt iedere speler 3 kaarten. Deze mag je alleen niet bekijken! Op basis van het omgevingsgebied die staat afgebeeld op de achterkant, beslissen jullie gezamenlijk welke kaarten ingezet gaan worden. Kaarten kunnen je voedsel of gereedschap opleveren. Maar er liggen ook gevaren op de loer die je stamleden wonden kunnen opleveren. Te veel wonden en je Jager, uitvindster, vrouwelijke krijger of een ander stamlid zal dit niet overleven en je zult een doodshoofd ontvangen. Tijdens de nachtfase moet alle leden van de stammen te eten krijgen, en word er gekeken of de doelen op de missiekaarten zijn behaald. Zo niet, dan kan dit extra doodshoofden opleveren. Paleo beschikt over 10 verschillende modules die je ook nog eens kunt combineren waardoor je het spel kunt aanpassen naar hoe jullie groep Paleo het liefste spelen.

2. De zoektocht naar El Dorado

El Dorado is een spel waarbij je een deck aan kaarten opbouwt. Bijna alle kaarten kun je voor 2 verschillende doelen gebruiken. Namelijk: nieuwe kaarten kopen, of je pion vooruit plaatsen. Het doel van het spel is om als eerste El Dorado te bereiken aan het einde van het speelbord. De tactiek zit hem in een juiste balans vinden van nieuwe, krachtige, kaarten bemachtigen en het vooruit lopen. Mocht je een sprintje trekken in het begin, kom je misschien later in het spel in de problemen wanneer de omgeving om steeds krachtigere kaarten vraagt om erdoorheen te lopen. Maar anderzijds wil je ook niet achterblijven terwijl je tegenspelers er al van doorgaan. Elke kaart geeft zelf aan wat je ermee zou kunnen doen. Zo gebruik je padvinders en verkenners om jezelf door de bossen te verplaatsen, terwijl je de zeeman nodig hebt om het water over te steken. Speciale kaarten zoals de kaartenmaker laat je 2 extra kaarten trekken, of de wetenschapper laat je 1 kaart uit je hand verwijderen. De spelregels van El Dorado zijn vrij eenvoudig waardoor iedereen waarmee je speelt het al snel door zal hebben.

1. Ticket to Ride Europe

Tijdens een potje Ticket to Ride plaats je treinen tussen verschillende grote steden in Europa om routes over het continent aan elkaar te verbinden. Voor het spelen krijgt elke speler 4 routekaarten waarvan hij of zij er ten minste 2 moet houden. Op elke routekaart staan twee steden, bijvoorbeeld Edinburg en Athene, die je met elkaar moet verbinden, ongeacht of het een rechtstreekse verbinding of een omweg is. Elke route die een speler aan het einde van het spel niet heeft afgemaakt zal minpunten opleveren. Tijdens je beurt in Ticket to Ride pak je kaarten van de algemene voorraad of lever je kaarten in om treinen te plaatsen op het speelbord. Zodra je treinen plaatst op het bord, kan het zijn dat een tegenspeler voor dezelfde route spaarde, en nu een omweg zal moeten nemen. Het spel eindigt zodra één speler minder dan 2 treinen in zijn voorraad heeft liggen. Uiteindelijk verdien je punten voor elke trein die je neerlegt, je afgemaakte routekaarten en de langste ononderbroken route aan treinen van alle spelers. Bij Ticket to Ride kan iedereen nog bij de laatste puntentelling een spurt maken tot de 1e plaats en blijft daardoor ook tot het laatste moment spannend.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *