Parks: Review & uitleg

Parks is een bordspel dat de gezelligheid van thuis combineert met fantastisch mooie natuurgebieden in Amerika. Door een wandeling te maken door verschillende natuurgebieden proberen spelers tokens te verzamelen om uiteindelijk zoveel mogelijk Amerikaanse nationale parken te bezoeken. Door tussendoor foto’s te maken van je omgeving en je eindejaar doel voor ogen te houden scoor je extra punten om het spel van je medewandelaars te winnen.

Hoe zet je Parks klaar?

Om Parks te spelen plaats je het speelbord midden op tafel en leg je de 2 token bakjes aan beide kanten van het bord. Je schud alle parkkaarten en legt er 3 open neer op het speelbord, de rest lef je als een gedekte stapel ernaast. Hetzelfde doe je met de uitrusting kaarten. Elke speler krijgt een willekeurige veldfleskaart en ook de rest hiervan word gedekt op het speelbord gelegd.

Schud de jaarkaarten en geef elke speler 2 kaarten. Iedere speler mag er 1 uitkiezen om te houden en legt de andere af. De overige jaarkaarten gaan terug in de doos. Schud de seizoenkaarten en leg de bovenste kaart open neer.

De route die gelopen gaat worden bevat basis tegels en geavanceerde gebiedstegels. Je legt deze gedekt op aparte stapels. Je pakt 1 geavanceerde tegel en schud deze door de basistegels heen. Hierna leg je de route open tussen de begin en eindtegel. Elke ronde hierna word er steeds 1 extra geavanceerde tegel er doorheen geschud.

Je bekijkt de seizoenkaart en bekijkt wat het weer zal worden tijdens de tocht. Het weer word bepaalt door een patroon van Zonnen en waterdruppels. Ligt er druppel/druppel/zon? Dan leg je dit in deze volgorde op de route, je herhaalt het patroon totdat je aan het einde van de route bent.

Iedere speler krijgt twee wandelaars en een kampvuur in zijn kleur. De speler die als laatste een wandeling heeft gemaakt mag beginnen. De speler aan zijn rechterhand krijgt de camera.

Hoe speel je Parks?

Om de beurt verplaatsen spelers hun wandelaar naar een gebiedtegel naar keuze, het aantal stappen maakt niet uit. Wandelaars kunnen echter alleen vooruit verplaatst worden. Dus hoe meer tegels je overslaat, hoe minder beurten je misschien zal hebben. Op elke tegel staat een actie. Je voert direct deze actie uit. Dit kan het ontvangen van tokens zijn, het pakken van een nieuwe veldfles, of het maken van foto’s.

Uiteindelijk wil je genoeg tokens verzamelen om een park te bezoeken. Want dit levert meestal de meeste punten op. Aan het einde van de wandeltocht kun je ervoor kiezen om een park te bezoeken, uitrusting te kopen, of een park te reserveren om deze op een later moment te bezoeken. Reserveren is vaak handig wanneer je ziet dat een andere speler ook spaart voor het park wat jij graag later wil bezoeken.

Wanneer je je wandelaar verplaatst, mag je alleen niet naar een gebied gaan waar zich al een andere wandelaar bevindt, tenzij je je kampvuur dooft. Dit doe je door je kampvuur token om te draaien. Hierna is je vuur uit en kun je deze alleen weer aan het einde van de route aanmaken.

Elke keer wanneer je een water token ontvangt, kun je 1 van je veldflessen vullen om een extra actie uit te voeren. Vaak krijg je hier tokens voor. Uitrusting maakt het je mogelijk om minder tokens in te leveren om de parken te bezoeken, zon tokens voor bergen kunt gebruiken, of meer foto’s te kunnen maken.

Foto’s kunnen alleen op specifieke tegels gemaakt worden. Dit kost 2 willekeurige tokens als je de camera nog niet hebt. Door een foto te maken krijg jij de camera van de speler die hem hiervoor in zijn bezit had. Zolang je de camera bezit, kun je foto’s maken voor maar 1 token.

Zodra er nog maar 1 wandelaar zich op het pad bevind, verplaatst deze zich automatisch naar het einde en word het seizoen afgesloten. Dit betekend dat iedereen zijn vuurtje weer mag aanzetten, de veldflessen worden geleegd en de speler met de camera mag nog een token inleveren om een foto te maken.

Het nieuwe seizoen start door de route weer opnieuw te schudden met weer 1 extra geavanceerde tegel en de weersvoorspelling weer op de route te leggen. De speler die het startspeler fiche heeft verdiend, mag de nieuwe ronde beginnen.

Het spel wordt in 4 seizoenen gespeeld. Bij elke gebiedstegel kunnen spelers andere tokens verkrijgen. Hierdoor wordt het super strategisch waar jij gaat staan, welke tokens je daarvoor krijgt en wat je dus blokkeert voor je tegenspeler.  De speler die de meeste punten heeft verzameld met zijn parken, foto’s, en persoonlijke bonus aan het eind van het 4e seizoen wint Parks.

Parks review

Wij hebben Parks mogen lenen en vonden het stiekem wel jammer dat wij hem terug hadden moeten geven. Dit bordspel komt vanuit een Kickstarter project en heeft meer dan $400,000 opgehaald!

Het spel ziet er supermooi uit en er zijn, afhankelijk van de set-up, verschillende strategieën om dit spel te winnen. Je hebt een klein beetje geluk nodig dat er uitrusting komt te liggen die jij goed kan gebruiken of parken met de juiste tokens. Maar wanneer dit niet meezit zijn er vaak zat andere acties die je uit kan voeren die je verder brengen in dit spel. De kwaliteit van het materiaal en de graphics van het spel zijn top! De graphics geven een Wingspan gevoel maar de spel mechanics zijn toch echt anders.

De herspeelbaarheid van het spel is ook erg goed. Zeker met de uitbreiding Parks: Wildlife blijf je nog wel even zoet. Er zat wel flink verschil in je strategie wanneer je met 2 of 4 spelers speelde. Maar dat vind ik eigenlijk altijd meer een pluspunt dan een minpunt.  Er zit er ook nog een solo modus bij het spel die wij eigenlijk nog niet hebben uitgeprobeerd. Wij zouden Parks zeker aanraden om aan je bordspellen collectie toe te voegen. Dat hebben wij inmiddels ook gedaan. Wil jij dit ook doen? Dan kun je de beste prijs via deze link bekijken.

Uitbreidingen en variaties

Uitbreidingen

Parks heeft inmiddels ook 2 uitbreidingen. Parks: Nightfall & Parks: Wildlife.

Bij beide uitbreidingen krijg je nieuwe Park kaarten met dezelfde mooie art als in het basisspel. Bij Nightfall zijn er nieuwe bonuspunten te verdienen en krijg je tent tokens die je tijdens je hike kunt inzetten. Wanneer je op een gebiedtegel beland waar ook een tent staat heb je de keuze om de tegel te spelen zoals normaal, of de tent te pakken en op 1 van de 3 aparte kampeerplekken neer te zetten en de actie hiervan uit te voeren.

Wildlife is een uitbreiding die je wil als je van Parks houd zoals het is, maar gewoon meer variatie zoekt. Wildlife brengt namelijk nieuwe park kaarten, gebiedgetels, veldflessen, gear en seizoenskaarten. Dus meer variatie van alles wat er al in Parks te vinden is. Daarnaast brengt Wildlife nog een bison in het spel die zich verplaatst tussen de parken. Wandelaars die een park bezoekt met de bison verdient extra punten.

Parks Nightfall
Parks Wildlife

Variaties

Wie niet genoeg kan krijgen van de look en feel van Parks, kan zijn lol niet op. Trails is een op zichzelf staand spel. Trails is net wat simpeler dan zijn grote broertje. Maar Trails is hierdoor zeker niet minder leuk om te spelen. Zelf spelen wij wel vaker Parks dan Trails. Maar dat gaat om persoonlijke voorkeur. Houd je liever van simpelere spellen? Dan is Trails meer voor jou weggelegd.

De makers van Parks hebben ook verschillende Memory games uitgebracht, uiteraard in de mooie stijl die Parks, Parks maakt. Zelf hebben wij deze spellen niet gespeeld. Wel zit hier meer variatie in dan de memory die we allemaal vroeger bij Opa en Oma thuis speelde. Met verschillende nieuwe elementen en verschillende moeilijkheidsgraden, brengt Parks Memories een twist aan het originele memory spel.

Trails
Parks Memories

“Spelers kruipen in de huid van twee wandelaars, terwijl ze over verschillende paden trekken gedurende de vier seizoenen van een jaar. Elke route vertegenwoordigt een ander seizoen en naarmate elk seizoen voorbijgaat, veranderen de routes en worden ze gestaag langer. Elke beurt sturen de spelers een van hun wandelaars het pad op. Terwijl ze op het pad lopen, zullen de wandelaars prachtige locaties zien en een actie uitvoeren wanneer ze aankomen. Wanneer een wandelaar het einde van het pad bereikt, kan hij tokens uitgeven die hij heeft ontvangen bij bezochte parken en om punten verdienen. Het doel is om aan het einde van het jaar de meeste punten uit parken, foto’s en je persoonlijke bonus te halen.”

– Keymaster Games

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *