Carcassonne De Mist: Review & uitleg

Carcassonne De Mist is een coöperatieve spelvariant van het klassieke Carcassonne spel. Spelers werken samen om de hoeveelheid geesten op het speelbord te beperken en zoveel mogelijk punten te scoren. Om De Mist te spelen heb je niet het basisspel nodig. Als je het basisspel hebt kun je het ook als uitbreiding gebruiken.

Lukt het de spelers genoeg punten te verdienen zonder dat zij tussentijds het spel verliezen? Dan kunnen zij doorgaan naar het volgende level om het niveau omhoog te krikken. De Mist kan met speciale spelregels ook gebruikt worden als uitbreiding op het normale Carcassonne spel. Het is een leuke nieuwe ervaring om de grote legpuzzel met een gezamenlijk doel op te bouwen in plaats van tegen elkaar.

Hoe zet je Carcassonne De Mist klaar?

Voor het eerste level laat je de kastelen en begraafplaatsen in de doos zitten. Leg de starttegel in het midden op tafel. Je schudt de overige tegels en legt deze als algemene pot op tafel. Leg het doelen fiche op 50 punten op het scorebord. 

Iedere speler kiest een kleur meeples, in dit geval de speciale bewaker meeples, en er wordt 1 meeple van een ongekozen kleur op het scorebord gelegd. Leg de geesten meeples ook als algemene pot neer. 

Hoe speel je Carcassonne De Mist?

De basis van De Mist is hetzelfde als het basisspel. Dit zijn de verschillen:

Wanneer je een tegel opent, is er een kans dat er mist met geesten icoontjes te zien is op de grasvelden. De tegel kun je neerleggen zoals normaal, waarbij mist kan aansluiten aan andere mistbanken of aan lege grasvelden. Als de tegel geplaatst is leg je het aantal geesten meeples in de mist dat op de tegel staat aangegeven. Je mag er ééntje minder neerleggen als je de tegel aansluit aan een al bestaande mistbank. 

Het level bepaalt hoeveel geesten er liggen in de algemene voorraad. En zodra de algemene voorraad leeg is, verliezen jullie meteen het spel. Als een mist aan alle kanten afgesloten is, zoals een stad, verdwijnen de geesten uit deze mistbank en worden deze terug in de algemene voorraad gelegd. 

Een ander verschil is dat er maar 1 meeple staat op het scorebord. Alle spelers scoren gezamenlijk punten. Het level is pas voltooid als jullie aan het einde genoeg punten hebben verzameld. Voor level 1 zijn dat 50 punten. 

Als 2 of meer spelers een meeple op één weg of stad hebben staan, dan scoren alle meeples punten. Zo scoor je met een stad van 6 punten, 12 punten voor de groep. Maar pas op! Heeft 1 speer overmacht? Staan er bijvoorbeeld 2 groene meeples en 1 rode, dan scoort alleen de groene meeples punten voor de groep. 

Wanneer er 50 punten zijn gescoord in het eerste level, zonder dat de geesten voorraad leeg is geraakt, heb je het eerste level gehaald. Je kunt nu de volgende levels proberen te trotseren.

In level 2 komen er extra tegels in het spel: kastelen en begraafplaatsen. Een kasteel is klaar wanneer deze volledig omringd is door tegels (zoals kloosters). En scoort 2 punten per tegel met mist om het kasteel heen. 

Zodra een begraafplaats op tafel ligt, wordt hier elke keer een geest op gelegd als er een nieuwe geest op tafel wordt gelegd. De begraafplaats sluit zodra er een tegel onder, boven, links en rechts van ligt. Er wordt een meeple uit een onafgemaakte weg of stad gehaald en plat op de begraafplaats gelegd. De geesten verdwijnen nu uit de begraafplaats en de begraafplaats is nu gesloten. De meeple die hierop ligt is nu onbruikbaar. 

De regels veranderen met elk level een beetje om het steeds moeilijker te maken. Levels 3 t/m 6 ga ik hier niet uitleggen. Aangezien ik denk dat het leuker is hier spelenderwijs achter te komen.

Hoe speel je Carcassonne De Mist als uitbreiding?

Met de speciale regels die bij het spel wordt geleverd kun je De Mist als uitbreiding van het basisspel gebruiken en speel je niet meer cooperatief. De hoeveelheid geesten op de tegels maakt hier niet uit. Zodra je een tegel met mist pakt kun je een geest uit de voorraad pakken en deze bij een meeple van een andere speler plaatsen. Wanneer er 3 geesten bij een meeple staan moet die speler zijn meeple weghalen en kan hij zijn stad bijvoorbeeld niet afmaken.

Je kunt je meeples beschermen door mistbanken af te maken en de geesten van het bord te halen. Ook kun je met de begraafplaatsen maximaal 3 bewaker meeples, die bij je bij De Mist krijgt, verdienen. Geesten kunnen niet geplaatst worden in een stad bij een bewaker meeple.

Zoals altijd is ook deze uitbreiding te combineren met de andere uitbreidingen van Carcassonne.

Carcassonne De Mist review

Wat De Mist echt leuk maakt, is dat je eindelijk samen het land van Carcassonne kan uitbreiden in plaats van elkaar dwars te zitten. De verschillende levels zijn serieus uitdagend. Het spel is een frisse wind in de wereld van Carcassonne. Dat komt vooral doordat het zoveel anders speelt dan andere versies of uitbreidingen. 

De hogere levels zijn ook serieuze uitdagingen. Je zult dus niet heel snel uitgespeeld zijn met deze versie. Helemaal niet aangezien je deze versie dus ook kunt combineren met het basisspel en alle andere uitbreidingen van Carcassonne.

Wanneer je houd van coöperatieve gezelschapsspellen, zul je uitermate tevreden zijn met De Mist. Ook voor iedereen die van de Carcassonne spellen houd, is dit een leuke nieuwe versie en uitbreiding. Ben je benieuwd naar Carcassonne de Mist? Bekijk de huidige prijs dan via deze link op Bol.com of hier bij 999 Games.

Conclusie

Wij hebben dit spel op Spiel, de grootste spellenbeurs ter wereld, kunnen spelen. Nog voordat het spel in Nederland uit was. Dat maakt het natuurlijk al extra leuk. Toendertijd hebben wij alleen level 1 kunnen spelen. Maar hierdoor waren wij wel al gelijk om; dit is echt leuk bedacht binnen de wereld van Carcassonne. Het heeft een tijdslimiet, in de vorm van de geesten en uitdagende doelen om het level te behalen. Precies wat je verwacht als je aan een cooperatief spel begint. 

“Dichte mist kruipt over de akkers, slokt hele boerderijen op en bereikt de stadsmuren. Zelfs de moedigste ridders huiveren en hun uitrustingen ratelen als ze de verhalen van de nonnen horen: “De mist wekt de onrustige zielen van de katharen, waar tijdens de kruistochten op werd gejaagd. En zij komen nu gerechtigheid halen!” Om de rust in Carcassonne te herstellen, moeten de spelers samen werken om de dolende geesten weer tot rust te brengen.”

– 999 Games

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *