Top 10 bordspellen voor volwassenen

Ben je op zoek naar een bordspel cadeau voor een volwassene? Of ben je zelf op zoek naar inspiratie voor een nieuw spel? Dan heb ik hier 10 mooie bordspellen voor je op een rij gezet. Stuk voor stuk zijn deze spellen leuk voor volwassenen. Het zijn ook allemaal spellen die ik persoonlijk leuk vind en aanraad. Heb je behoefte aan iets meer keus? Kijk dan ook naar onze top 10 populairste bordspellen van het moment of de 10 beste kaartspellen.

Top 10 bordspellen voor volwassenen van het moment:

  1. Wingspan
  2. Everdell
  3. The Crew
  4. Azul
  5. De Kwakzalvers van Kakelenburg
  6. Architecten  van het westelijk koninkrijk
  7. Codenames
  8. Pandemic
  9. Ticket to Ride: Europe
  10. Sushi Go Party!

10. Sushi Go Party

In het spel Sushi Go Party heeft iedere speler een hand vol kaarten waarvan hij of zij er 1 moet uitkiezen en de rest van de kaarten doorgeeft aan de speler naast je doorgeeft. Nu krijg je gelijktijdig de hand kaarten van de speler links van jou. Ook hier kies je er weer 1 uit en geef je deze door.

De kaarten bestaan uit verschillende soorten sushi en leveren op verschillende manieren punten op. Zo levert een wasabi kaart geen punten op, totdat je er een Nigiri op kunt leggen om deze in te dippen. En aangezien Tempura garnalen altijd met z’n 2e worden geserveerd leveren deze ook alleen punten op als je hier 2 kaarten van hebt. En leveren toetjes alleen punten op in de laatste ronde!

Sushi Go Party is een uitgebreidere (en mijn mening betere) versie van het spel Sushi Go. Het spelersbord maakt bijvoorbeeld de puntentelling veel makkelijker. Ook krijg je een veel groter aanbod aan kaarten waardoor er veel meer variatie in het spel zit en je minder snel uitgekeken bent op Sushi Go!

9. Ticket To Ride: Europe

Ticket to Ride verovert steeds meer een plekje tussen Catan, Carcassonne, Monopoly en Risk als echt bordspel klassieker. In dit bordspel verzamel je treinkaarten in verschillende kleuren om de gekleurde verbindingen tussen Europese steden neer te leggen. 

Voor elke trein die je neer legt krijg je punten. Maar natuurlijk werk je ook naar het doel toe om grote steden met elkaar te verbinden en zo bonuspunten te verdienen. Doordat elke speler andere doelen heeft is het alsmaar inschatten of je medespeler niet die ene verbinding tussen Munchen en Wenen neerlegt, waardoor jij er helemaal omheen moet.

Ticket to Ride is vrij gemakkelijk om te leren en is een echt familiespel. Wij raden Ticket to Ride: Europa aan om mee te beginnen. Als opvolger van de orginele Ticket To Ride, met Noord-Amerika, is Europa net even wat beter. Voor kinderen is dit ook een leuke manier om ongemerkt wat extra topografie te leren ;).

Ticket to Ride is inmiddels uitgebreid met vele kleine variaties die je in 20 tot 30 minuten kunt spelen. En hoewel dat ook af en toe leuk kan zijn vind ik Ticket to Ride: Europa nogsteeds de leukste versie die er is.

8. Pandemic

Pandemic is het meest populaire cooperatieve bordspel dat er is. Werk samen met je medespelers om de ziektes die door de wereld zich verspreiden te bestreiden en uit te roeien. Doordat iedere speler een andere rol aanneemt als Dokter, Wetenschapper of Quarantainespecialist heeft ieder unieke vaardigheden die kunnen bijdragen bij het bedwingen van de pandemie.

Je speelt dus met zijn alle samen. Kun je dan niet verliezen? Zeker wel! Je acties hebben consequenties. Verkeerde acties en ongelukkige gebeurtenissen kunnen leiden naar verspreiding van de ziektes. Wanneer het niet lukt om de medicijnen te ontdekken voordat het te laat is, is alle hoop verloren en verliezen alle spelers.

Pandemic is zelfs zo populair dat er al vele versies en uitbreidingen zijn uitgebracht. Mocht je dus aan Pandemic beginnen en het net zo leuk vinden als de menig mens, kun je je lol niet op aan alle nieuwe avonturen die op je wachten in de andere versies van Pandemic.

7. Codenames

Er liggen 25 codenamen op tafel. Alleen het hoofd van de 2 geheime diensten weten welke codenamen horen bij de spionnen van hun groep, welke codenamen horen bij onschuldige omstanders en de huurmoordenaar. Het is de taak van de teamleider om met 1 woord een hint te geven welke woorden een codenaam zijn voor spionnen van hun groep. 

De snelste manier om te winnen is dan ook 1 woord te gebruiken die voor meerdere spionnen namen gebruikt kunnen worden. Zo kan de hint “Rijk” zijn om aan de teamleden de woorden ‘Goud’ en ‘Land’ door te geven. Maar pas op dat de hint niet ook te koppelen kan zijn aan de huurmoordenaar, aangezien je dan het spel meteen verliest! De uitdaging zit hem dan ook in de connectie te zien tussen de woorden zodat jullie team als eerste alle spionnen van jouw groep hebben ontdekt!

Ben jij een echte Disney fan? Kijk dan hier naar Codenames Disney!

6. Architecten van het Westelijk Koninkrijk

Het bordspel Architecten van het Westelijk Koninkrijk is een spel voor de wat gevorderde borsdpel speler. Er zijn veel keuzes die je in dit spel kunt maken. Plaats je werkers in je beurt op het speelbord en bepaal hiermee je actie. Verzamel nieuwe grondstoffen of munten. Huur leerlingen in of start met bouwen. Uiteindelijk is het de bedoeling om zoveel mogelijk punten te verzamelen door te bouwen. Dit kan aan eigen gebouwen of aan de kathedraal van het koninkrijk. 

Er zijn veel manieren om Architecten te winnen. Kies jij er bijvoorbeeld voor om trouw te blijven aan het Koninkrijk en punten te verzamelen door mee te bouwen aan de kathedraal? Of draai jij je rug ernaar om en steel je uit de belastingpot en handel je op de zwarte markt?

Architecten vind ik zo´n tof spel om echt volledig strategisch in te gaan. Plan vooruit maar wees ook flexibel wanneer je tegenspelers je dwarszitten. Architecten van het Westelijk Koninkrijk trek ik dan ook niet bij elke groep spelers uit de kast, maar echt bij de spelers die dit ook leuk vinden om te doen. Ben je op zoek naar een uitdagender spel? Dan is Architecten het proberen waard. Een volledige beschrijving van Architecten van het Westelijk Koninkrijk vind je hier.

5. De Kwakzalvers van Kakelenburg

Kwakzalvers is voor de spelers die altijd nog een stapje verder durven te gaan. Of misschien is Kwakzalvers van Kakelenburg juist niet voor hun. In dit spel verzamel je fiches in je ingredientenzak. Elke ronde pak je blind 1 fiche uit je ingredientenzak om deze toe te voegen aan je ketel. Maar pas op voor de knalerwten! Te veel knalerwten in je brouwsel zal je ketel doen ontploffen en je drank onbruikbaar maken. 

Dus elke keer zul je weer moeten bedenken; wat voor ingredienten zitten er nog in je zak, en durf je het aan om je drank nóg beter te maken, met de kans dat je ketel ontploft? Een zenuwslopend spel met veel spanning, tactiek, pech en geluk. Kwakzalvers noemen ze een push-your-luck spel. En een betere benaming kan ik ook niet bedenken. Kwakzalvers staat bij ons in ieder geval altijd gelijk aan een gezellige avond.

4. Azul

Een breinbreker, een lekker puzzelspel met de mogelijkheid dat de keuzes die jij maakt, het spel van andere beinvloed. Dat is wat het bordspel Azul zo’n beetje opsomt. Om de beurt pakt iedere speler tegeltjes uit 1 van de fabrieken en legt deze op zijn spelersbord. Bij elke zet moet je bedenken wat dat voor effect heeft op je tegenstanders. Want je wilt ze niet alles kado geven.

Na elke ronde mogen de afgemaakte rijen op de muur geplaatst worden. Alle tegels die je teveel hebt moeten pakken (mogelijk door toedoen van je tegenspelers), leveren minpunten op. Het spel is voorbij zodra een speler een horizontale rij af heeft. Ook op deze manier kun je het spel beinvloeden. Sta je voor? Dan is het slim om het spel snel te eindigen. Wanneer je achter staat zul je dit misschien moeten rekken. Azul is al een leuk spel om met zijn 2e te spelen. Hoe meer spelers er mee doen, hoe verder je vooruit zal moeten denken. Wil je meer weten over Azul? Klik dan hier.

3. The Crew

The Crew staat op nummer 1 van onze lijst met beste kaartspellen. Het is dan ook geen verassing dat dit spel meerdere prijzen heeft gewonnen. Tijdens The Crew probeer je met beperkte communicatie mogelijkheden verschillende missies in de ruimte te voltooien. Je werkt samen om de 50 missies te doorlopen. 

De startspeler bepaalt de kleur. Elke speler moet meegaan in die kleur en de slag gaat naar de speler met de hoogste kaart of de speler die een raketkaart heeft neergelegd. Voor wie het kaartspel Klaverjassen kent klinkt dit wel bekent. Het lijkt er dan ook wel veel op. Net de communicatie token kun je je medespelers laten weten wat wellicht je plan is om de missie af te kunnen maken. Alle elementen die aan The Crew zijn toegevoegd maakt het spelen van The Crew ook enorm leuk. Ook als je al kan Klaverjassen.

2. Everdell

In het mooie sprookjesbos van Everdell proberen verschillende dorpen zich voor te bereiden op de winter. Elke speler probeerd in de lente, zomer en herfst gebouwen te bouwen en boswezens in hun dorp te huisvesten. Dit doe je door je werkers in te zetten en grondstoffen te verzamelen. Doordat de hoeveelheid werkers behoorlijk beperkt is probeer je de eigenschappen van de gebouwen en boswezens zo efficient mogelijk op elkaar te laten aansluiten.

Everdell is een mooi en leuk spel. Het zier er vrolijk en mooi uit, en er zit ook genoeg strategie in om de spelers bezig te houden. Ik zou het wel afraden om het te spelen op een kleine tafel. Aangezien het speelbord best groot is en je genoeg ruimte over moet houden om je dorp uit te breiden. Het spel speel zich dus af in 3 seizoenen. Een speler sluit zijn seizoen af zodra hij geen acties meer in dat seizoen wil doen. Dit zorgt ervoor dat spelers zich in verschillende seizoenen kunnen bevinden en het spel eindigd zodra alle spelers de herfst hebben afgesloten.

Ik heb ook een volledige uitleg geschreven over Everdell. Hier vind je alles wat je zou willen weten over dit leuke spel.

1. Wingspan

Wingspan staat al tijden ver bovenaan in de lijsten met beste bordspellen in de categorie familiespellen. En als je het aan mij vraagt, is dit terrecht. Voordat wij Wingspan kochten maakte wij er altijd grappen over. Dat een bordspel waarin je speelt als vogelliefhebber zelfs voor ons een te hoog nerd-gehalte zou hebben. Maar eenmaal overstag moet ik deze woorden innemen (en wellicht mijn excuses aanbieden aan vogelliefhebbers :P). Inmiddels staan er ook 2 uitbreidingen in de kast en zullen toekomstige uitbreidingen nog wel volgen.

Maar wat doe je dan in Wingspan? Tijdens een potje Wingspan plaats je in je beurt een actieblokje. Hiermee kun je grondstoffen pakken, eieren leggen of nieuwe vogelkaarten pakken. Ook kun je hiermee vogels plaatsen in jouw gebied. De vogels die je verzameld hebben verschillende eigenschappen die je kunt inzetten. Hoe meer vogels je in jou gebied hebt, hoe meer acties jij kunt uitvoeren met 1 actiesteen.

Er zit dus genoeg strategie in een potje Wingspan. Het speelt ook lekker vlot. Een beurt duurt niet lang. Je zit dus nooit lang op elkaar te wachten tot het jouw beurt weer is. Wil je nou meer weten over het beste bordspel voor volwassenen? Lees dan mijn volledige uitleg en review van Wingspan hier.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *