Welke Codenames is het beste?

Mocht je Codenames al een keer gespeeld hebben, of je hebt er al veel over gehoord, dan vraag je je vast af: Welke Codenames is het leukst? De originele Codenames is het beste spel om mee te beginnen, Codenames Pictures zorgt voor extra creativiteit, Codenames Duet is het beste voor 2 spelers, Codenames Disney is voor de echte Disney fans en Codenames XXL is voor diegene die vaak met een grotere groep speelt.

Natuurlijk hangt het ook van jouzelf af, en wat jij leuk vind. Daarom gaan we alle Codenames spellen langs om te kijken welke het beste bij jou past. Eerst leggen we uit hoe het spel gespeeld word daarna vertel ik iets meer over elke versie van Codenames. De verschillen in spelregels tussen de variaties en het orgineel zijn niet zo groot.

Inmiddels zijn er 5 codenames spellen op de Nederlandse markt (en nog 2 speciale varianten die ik als laatste bespreek, die niet overal te koop zijn 😉 ):

  •       Codenames
  •       Codenames Pictures
  •       Codenames Duet
  •       Codenames Disney
  •       Codenames XXL

Hoe speel je codenames?

Je begint codenames met het maken van twee teams, team Rood en team Blauw. Elk team kiest de teamleider, waarna de 2 teamleiders naast elkaar gaan zitten. Er worden 25 kaarten op tafel gelegd, 5 bij 5. Elke kaart bevat 1 woord. De sleutel word in de houder gezet en mag alleen door de teamleiders gezien worden. De sleutel laat de teamleiders weten welke woorden op tafel eigenlijk codewoorden zijn voor spionnen van jouw team.

Om de beurt geven de teamleiders hun team een hint. Deze hint mag maximaal 1 woord bevatten, en een getal. Het woord is een aanwijzing welke betrekking kan hebben op 1 of meerdere codenamen. Het getal wat door de teamleider benoemt word, geeft aan hoeveel codenamen met deze hint te maken hebben. Ligt er bijvoorbeeld de woorden ‘Boog’ en ‘Vuur’? Dan kun je als hint “Pijl, 2” geven.

Het team mag altijd zo vaak raden als dat het getal van de teamleider aangeeft (+1 keer extra). Maar wanneer het team een fout maakt, gaat de beurt direct naar de tegenspelers en mag je niet meer raden. Wie als eerste al hun spionnen heeft gevonden wint het spel. Tenzij 1 van de teams de huurmoordenaar vind, dan heeft dat team automatisch verloren.

Is Codenames een leuk spel?

Codenames is ontzettend leuk om met een groep te spelen. Wanneer je de teamleider bent is het verschrikkelijk vermakelijk om de wildste complotten aan te horen over de hint die jij gegeven hebt. Aan de andere kant kun je je hoofd soms breken over wat de teamleider nou zo logisch vond aan zijn eigen hint. Het zorgt altijd voor veel plezier tijdens het spel.

In de spelregels staat dat je het spel kunt spelen van 2 tot 8+ spelers. Maar eigenlijk zou ik wel het maximum van 8 spelers aanhouden. Iedereen moet het spel nog wel kunnen zien, en dat word anders lastig. Wil je nou toch met meer mensen spelen? Lees dan verder bij Codenames XXL.

Codenames staat ook in de categorie Partygames. Het is dan ook zo dat je het spel met veel mensen kunt spelen. En een potje codenames speel je ook al in 15 tot 30 minuten. Maar het spel is wel het leukst als iedereen een beetje gefocust is. Daarom hangt Codenames net aan het randje van Partygames.

Maar met 400 woorden en 40 sleutelkaarten (die je in elke oriëntatie kunt gebruiken) zijn geen 2 potjes ooit hetzelfde en kun je het eindeloos blijven spelen. Codenames staat ook in de top 10 populairste bordspellen van het moment en in onze top 10 bordspellen voor volwassenen.

Interesse in Codenames? Kijk hier voor de actuele prijs.

Is Codenames Pictures leuk?

In Codenames Pictures liggen er geen woorden op tafel, maar zoals de titel al zegt; afbeeldingen. Toch zijn dit niet de meest alledaagse plaatjes of tekeningen. Je ziet bijvoorbeeld een man surfen op een strijkplank, of een bord spaghetti gemaakt van een bolletje wol. Dit vind ik Codenames Pictures juist zo leuk maken. Je moet echt je fantasie gebruiken om connecties te maken tussen de verschillende plaatjes. En omdat er zoveel gaande is op elk plaatje, zijn er ontzettend veel mogelijkheden om de kaartjes te koppelen. Je moet het alleen wel zelf verzinnen, en je team moet het kunnen raden.

Een ander verschil met de orginele Codenames is dat je met dit spel 20 kaartjes neerlegt, 4×5 in plaats van 5×5. Verder zijn beide spellen spellen hetzelfde. Vind Pictures hier op Bol.com.

Is Codenames Duet leuk?

Codenames Duet is het spel voor iedereen die graag met zijn 2e speelt. Codenames Duet is coöperatief, en het doel is om alle spionnen te vinden zonder de meerdere huurmoordenaars tegen te komen. Codenames Duet is echt heel leuk met zijn 2e. De originele Codenames heeft ook speciale regels voor wanneer je het spel met 2 spelers wil spelen, maar de originele kan in dit geval niet op tegen Codenames Duet. 

Duet heeft behoorlijk wat verschillen met zijn grote broer. Je geeft beide hints aan de ander en probeert zo ook de codenamen van je partner te raden. Beide spelers zien 1 deel van de sleutelkaart, en in plaats van 1 huurmoordenaar, zitten er nu 5 huurmoordenaars in. Het leuke hiervan is dat er overlap is in de kaarten. Voor de één is een codewoord een huurmoordenaar en voor de ander misschien wel een spion, ook zijn er codewoorden die voor beide spelers gelden. Op de afbeelding kun je zien hoe beide spelers de sleutel in Duet kunnen zien.

Heb je niet altijd een grote groep om Codenames mee te spelen? Of speel jij  vaak een bordspelletje met z’n 2e? Dan is Codenames Duet een betere optie voor jou.

Is Codenames Disney leuk?

Disney Codenames is een combinatie van het originele spel en Codenames Pictures. Het beste van beide werelden dus, als je van Disney houd natuurlijk. In deze versie zitten zowel woorden als plaatjes uit de vele Disney films. Een echte aanrader dus om je Disney kennis op een nieuwe manier op de proef te stellen! De woorden kunnen wel echt heel lastig zijn, aangezien het soms lastig is om de naam van een karakter te onthouden, maar hoe het karakter eruit ziet is veel makkelijker.

De spelregels zijn dan ook gelijk aan die van beide spellen. Voor een extra challenge kun je woorden en plaatjes mixen. Codenames Disney is dus echt het beste spel tot nu toe in de lijst. Ook als je niet alle films uit je hoofd kent, kun je meespelen met dit spel. Aangezien hints over Winnie de Pooh ook gewoon over een ’teddy beer’ of de kleur van z’n shirt kunnen gaan. Maar wanneer je geen fan bent van Disney kun je hier natuurlijk beter niet aan beginnen.

Is Codenames XXL leuk?

Codenames XXL lijkt in eerste instantie niet bijzonder. Het is namelijk precies hetzelfde als het orginele spel, maar groter. Toch maakt het een groot verschil in het speelplezier. De XXL kaartjes zijn in deze versie eigenlijk een perfect formaat. 

Met de orginele Codenames zijn de woorden misschien niet voor iedereen groot genoeg, helemaal niet wanneer je met een grote groep speelt. Ook merk je eigenlijk pas tijdens het spelen van Codenames XXL hoeveel je normaal je nek vreemd draaide of langs iemand heen deed kijken om alle kaartjes goed te zien. Dat was nu opeens allemaal niet meer nodig.

Ook voor mensen met minder goede ogen is Codenames XXL een uitkomst. Hij is wel wat prijziger dan de normale variant. Maar Codenames XXL zorgt eigenlijk ook wel voor heel veel gemak en is ook veel makkelijker te spelen wanneer je met 8 of meer mensen speelt. Codenames Pictures bestaat ook als XXL variant. Codenames XXL kun je hier vinden op Bol.com en Pictures XXL kun je hier.

Codenames varianten

Deze versies van Codenames is echt voor de fans. De regels van zijn precies hetzelfde als voor de orginele en Pictures versie, maar zonder kennis van The Simpsons of Marvel kom je niet zo ver in deze spellen. Codenames: The simpsons is gelijk aan Pictures, maar dan compleet in The Simpsons stijl. Codenames Marvel Editie is gelijk aan die van Disney. Er zijn dus kaarten met Afbeeldingen en kaarten met woorden beschikbaar. Let er wel op dat alleen kennis over de populaire marvel films misschien niet voldoende zijn om dit spel te spelen.

Maar wees nou eerlijk, deze kunnen toch eigenlijk niet gemist worden in de collectie van een fan? Let wel op dat deze versies alleen met een Engelse handleiding te koop zijn. In het spel zul je hier verder niets van merken.

Codenames The Simpsons en Marvel zijn niet overal te koop. Kijk dus hier voor de actuele prijs op Bol.com van Marvel. En hier voor The Simpsons.

Maar welke is dan écht het leukst?

Na alle versies gespeeld te hebben, vind ik Codenames: Pictures het leukst. Maar doordat het net even wat meer creativiteit vereist merk ik ook dat andere het soms moeilijker vinden dan het orginele spel dus is het misschien niet het leukste spel voor iedereen. Codenames XXL blijft een aanrader als je het orgineel te klein vind. Het scheelt echt een hele hoop. Codenames Duet is het leukst als je vaak met z’n 2e speelt. De spelregels zijn heel veel beter dan de 2 speler regels die bij het orignele spel zitten. Als je Codenames echt leuk vind, dan vind je hoogstwaarschijnlijk alle versies leuk. 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *