Top 10 beste kaartspellen

Borspellen zijn leuk, daar zal iedereen die dit op onze website komt het wel mee eens zijn. Maar soms heb je behoefte aan iets vlots of iets kleins. Een spel wat makkelijker verteert. Een kaartspel is daarbij altijd een goede keus. Maar heb je pesten ooit écht leuk gevonden? Waarschijnlijk niet en was het puur tijdsverdrijf. Gelukkig is er tegenwoordig een scala aan goede kaartspellen om uit te kiezen. Helaas maakt dit de keuze ook weer wat lastiger. Hier hebben wij in ieder geval 10 kaartspellen op een rij gezet. Deze kaartspellen zijn allemaal leuk maar ook afwisselend. Zo zit er zeker ook iets voor jou tussen.

Top 10 beste kaartspellen van het moment:

  1. De Crew
  2. The Mind
  3. Sushi Go
  4. Shit Happens
  5. Dobble
  6. Munchkin
  7. Dominion
  8. Saboteur
  9. Exploding Kittens
  10. Boonanza

10. Boonanza

Boonanza onderscheid zich met andere kaartspellen doordat je de volgorde van de kaarten in je hand niet mag veranderen. In dit spel bezit je 2 bonenvelden waarop jij bonen kunt verbouwen. Je speelt altijd de voorste kaart uit je hand. Deze boon moet je verbouwen. Liggen jouw bonenvelden vol met kidneybonen en snijbonen? Dan moet je één van deze 2 oogsten als jij een bruine boon moet spelen. Bonen die te vroeg worden geoogst leveren minder of soms helemaal niets op! Hierna pak je 2 kaarten van de gedekte stapel. Deze mag je verbouwen of verhandelen. Ook kaarten uit je hand mag je verhandelen als deze net niet in een goede volgorde zitten. Want op geen andere manier kan jij de volgorde van handkaarten veranderen! Zo kun je deals sluiten waardoor jouw handkaarten beter op elkaar aansluiten. Maar als tegenspeler kun je er ook voor kiezen niet te handelen. De kaarten die de actieve speler getrokken heeft en niet heeft kunnen verhandelen moet deze verplicht verbouwen!

Boonanza is een gaaf spelletje waar wat meer tactiek bij komt kijken dan je zou denken. Handelen is enorm belangrijk in dit spel waardoor je elkaar ook lekker dwars kunt zitten door meer te eisen of de deal helemaal niet te sluiten.

9. Exploding kittens

Exploding kittens is een Russisch roulette kaartspel. Het kenmerkt zich door de hilarische afbeeldingen op de kaarten. In je beurt speel je zoveel kaarten als je wil, en aan het einde van je beurt pak je de bovenste kaart van de stapel. Is dit een Exploding Kitten? Dan ontplof je en doe je niet meer mee als je deze niet kunt ontmantelen. Naast ontmantelkaarten zijn er ook kaarten waarbij je je beurt overslaat, je tegenstander 2 kaarten laat pakken, kaarten waarbij je zelf de eerstvolgende 3 kaarten mag bekijken en nog meer. Exploding kittens heeft wel iets weg op wat wij in Nederland kennen als pesten. Dit spel is begonnen als Kickstarter en heeft toen bijna 8 miljoen euro opgeleverd. Maar een spel dat zulke vage en grappige kaarten heeft als Exploding Kittens wint al snel de aandacht. Voor nóg vreemdere kaarten raad ik de NSFW versie aan.

8. Saboteur

Saboteur is een spel waarbij je als dwergen het gezamenlijke doel hebt om een gangenstelsel uit te hakken op zoek naar goud. Maar pas op! Zoals de naam van het spel al suggereert, probeert een select aantal spelers de groep tegen te zitten. Niemand weet wie een saboteur is. Hierdoor kun je je bedenkingen kenbaar maken door elkaar te hinderen met kapotte pikhouwelen of lampen. Maar wanneer jij denkt een saboteur dwars te zitten kan een medespeler hierdoor denken dat jij hen saboteert! Uiteindelijk winnen de goudzoekers wanneer het goud is gevonden. De saboteurs winnen als dit niet lukt voordat de stapel kaarten op zijn. Saboteur speel je met 3 tot 10 spelers. Wij vinden het spel het leukst met zo’n 6 spelers. Niet te veel, en niet te weinig. Speel je vaak met 2 personen? Dan kan je ook Saboteurs: Het Duel uitproberen.

7. Dominion

Dominion is een uitschieter in deze lijst. Waar de rest van de lijst zich vult met kaartspellen in een klein doosje is Dominion een spel met 500 kaarten in een doos van normaal bordspel formaat. Dominion is namelijk een deck building game. Een spel waarbij je met een stapeltje kaarten begint, en spelenderwijs je stapel kaarten steeds verbeterd door er nieuwe kaarten aan toe te voegen. Je speelt kaarten die acties toevoegen waarmee je weer meer geld hebt om nóg betere kaarten te kopen, betere acties kunt uitvoeren of overwinningspunten kan kopen.

Dominion is een populair spel omdat het elke keer dat je het speelt weer anders is. Ook is het een perfecte deckbuilding game als je dit soort spellen nog nooit gespeeld hebt. Het spreekt namelijk heel erg voor zichzelf. Je speelt met 10 van de 26 koninkrijkkaarten per spel. Zo kun je in een ander spel weer met andere koninkrijkkaarten spelen en zit er enorm veel afwisseling in. Dat is nog naast de vele uitbreidingen die er inmiddels van Dominion te vinden zijn.

Ook voor spelers die al bekend zijn met deckbuilding zoals ikzelf is Dominion een aanrader. Het is een wat simpeler spel dan sommige andere deckbuilders. Maar daar zit ook wel zijn charme. Bij andere spellen zijn er soms beurten die uren lijken te duren. Bij Dominion blijft dat beperkt en zit er alsnog genoeg uitdaging in afhankelijk van de koninkrijkkaarten waar je mee speelt.

6. Munchkin

Munchkin is een parodie op rollenspellen zoals Dungeons and Dragons. Zoals ze het zelf omschrijven: ‘Dit kaartspel bevat alles wat rollenspellen zo leuk maakt… zonder al dat suffe geouwehoer’. Munchkin is daardoor leuk om te spelen voor iedereen die wel én niet van rollenspellen houd. Iedereen begint als een level 1 Mens zonder klasse. Het spel bevat 2 soorten kaarten; kerkerkaarten en schatkaarten. Je begint je beurt door een deur te openen van de kerkerkaarten. Wanneer het een monster is moet je hier meteen tegen vechten. Dit kan alleen, of met de hulp van je medespelers. Maar grote kans dat zij dit niet voor niets zullen doen. Wanneer je het monster verslaat stijg je een level en krijg je schatkaarten met voorwerpen, als dat niet lukt, dan staat er een straf je op te wachten. In je beurt kun je zoveel kaarten spelen als dat je wil, voorwerpen ruilen met andere spelers en voorwerpen verkopen voor levels. Wie het eerste level 10 bereikt heeft gewonnen. Maar dit gaat niet zonder slag of stoot. Je vrienden die je in de eerste rondes nog hielpen met het verslaan van de monsters zullen je tegen het einde verraden en kiezen voor hun eigen gewin.

Zoals de doos al zegt: Dood de monsters, jat de schat & verraad je maat.

5. Dobble

Dobble is een snel spel waarbij je reflexen belangrijker zijn dan tactisch denkvermogen. De basis van Dobble ligt namelijk bij het razendsnel zien van een overeenkomend symbool op 2 kaartjes en deze dan te pakken, of weg te leggen. Dobbel bevat 55 kaarten waar meerdere symbolen op staan. En elke kaar heeft maar, maar ook altijd 1, overeenkomst met elke andere kaart. Het toffe van Dobble is dat er 5 verschillende manieren zijn om het te spelen.

Je kunt iedere speler 1 kaart geven en de overige kaarten in et midden leggen. Zodra je een overeenkomst ziet met je kaart, roep je dat, en leg je hem boven op je kaart. Vanaf dat moment speel je dus met een nieuwe kaart (die nu nieuw bovenop ligt). En zo speel je door totdat de stapel leef is en wint degene met de meeste kaarten. Dit concept kun je ook op z’n kop draaien. Zie je een overeenkomst met een tegenspeler, leg hem daarop. In deze speelvariant wint de speler met de minste kaarten. Daarnaast zijn er dus nog 3 varianten om Dobble te spelen. Dobble is simpel, maar ik heb het nog nooit gespeeld met iemand die zei dat die het niet leuk vond.

Psst… Ben je Harry Potter fan? Bekijk dan de speciale Dobble: Harry Potter editie!

4. Shit Happens

Sommige shit is erger dan andere. Want wat is er nou erger? Gepeppersprayed worden in je ogen of naakt buitengesloten van je huis worden? Dit spel bevat 200 nare scenario’s, deze wordt door een speler voorgelezen en jij moet bedenken of het erger is, minder erg is, of ergens tussenin zit dan de kaarten die je al hebt. Waar deze geplaatst wordt, word bepaald door hoe hoog de kaart scoort op de lane of pain. Een puntensysteem gebaseerd op angst, emotionele trauma en langdurige psychische schade. Shit Happens is een hilarische party game. Een spel om met 2 tot 12 spelers te spelen en gewoon een leuke avond mee te hebben. (Dit spel is niet voor kinderen! 😉) Als je uitgespeeld bent of je wil bent helemaal om en je wilt de volledige Shit Happens ervaring, kun je de versies; Too shitty for work, 50 shades of shit, of shitty ways to die kopen. Deze versies zijn allemaal met elkaar te combineren.

3. Sushi Go

In dit interactieve kaartspel krijgt iedere speler een X aantal kaarten (afhankelijk van het aantal spelers). Iedere speler speelt een sushi uit z’n hand en geeft de kaarten door naar links. Nigiri kaarten leveren 1,2 of 3 punten per stuk op, sashimi leveren 10 punten op als je een set van 3 bemachtigd, en voor maki rollen moet je de meeste rollen bezitten van alle spelers om 6 punten te krijgen. Zo zijn er nog meer verschillende sushi kaarten die het spel interessant maken. Maar let op! Je legt je gespeelde kaarten open neer. Dus na de eerste sashimi kaart weet iedereen dat jij er nog 2 nodig hebt om je set compleet te maken. Een beetje goed geheugen is met Sushi Go wel goed meegenomen. Want wat zat er ook alweer in die hand kaarten die je net doorgaf?

Sushi Go is te verkrijgen als los kaartspel voor 2 tot 5 spelers. Deze is al leuk maar voor de echte spellenliefhebber raden wij Sushi Go Party aan. In deze versie krijg je enorm veel meer verschillende kaarten waarmee je afwisselt. Dit zorgt voor veel meer variatie. Ook het puntenbord scheelt schijf en rekenwerk om je punten bij te houden. Sushi Go Party kan je spelen met 2 tot 8 spelers.

2. The mind

The mind is een simpel, spannend en ook vreemd spel. Waarom is dit spel dan zo raar? Het is een coöperatief spel waarbij je niet mag praten tijdens het spelen. Maar hoe vreemd ook, het kan echt enorm spannend worden! Het spel bevat kaarten van 1 tot 100. In ronde 1 krijgt iedere speler 1 kaart. Vanaf dit moment wordt er niet gepraat. Ook wijzen, gebaren of op andere manieren seinen is niet toegestaan. Het doel is om eerst de laagste kaart op tafel te leggen, en daarna omhoog te spelen. Als dit is gelukt speel je in ronde 2 met 2 kaarten per persoon, in ronde 3 met 3 kaarten enzovoort.

Het vergt wat oefening maar zodra je een beetje op elkaar inspeelt kom je enorm ver. De spanning loopt op, en gooi je je kaart wel of niet op??? Fouten worden beboet met het verliezen van een leven. Ook is er een hulplijn die je strategisch in moet zetten. Het doel is alle levels te halen, en dan verwacht er nog een verassing die wij niet zullen verklappen! The mind is een spel voor 2 tot 4 spelers

1. De Crew

De Crew is een spel wat iets weg heeft van klaverjassen. En dan hoor ik je denken: Dat is toch zo’n kaartspel voor bejaarden? Dan zou ik je eerst erop willen wijzen dat klaverjassen geweldig is. En daarna zou ik je vertellen dat De Crew juist onder jongeren / 18-plussers enorm in trek is. Je werkt samen om tot wel 50 missies te voltooien. Elke missie heeft een doel je samen moet behalen. De startspeler legt een kaart neer in 1 van de 5 kleuren. Elke speler moet meegaan, en ook een kaart in deze kleur neerleggen. De slag gaat naar de speler die de hoogste kaart, of een raketkaart heeft neergelegd. Communiceren over je handkaarten mag alleen via een communicatie token. Die moet je slim inzetten om samen de missie succesvol af te ronden. De 50 missies zijn er niet alleen voor het mooie, het bied ook veel variatie en varieert de moeilijkheidsgraad waardoor het spel interessant blijft! De Crew heeft in 2020 gescoord bij Speelgoed van het Jaar en de Nederlandse Spellenprijs.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *