Wat is de DC Comics Deck Building Game?

De DC Deck-Building Games zijn een serie aan kaartspellen die sinds 2012 door Cryptozoic Entertainment worden uitgegeven. De spellen zijn klassieke deck-building spellen in een DC Comics jasje. Toch zijn alle spellen uit de serie uniek door nieuwe Game Mechanics. De DC Deck-Building Games hebben een steeds grotere community met fans. Daarnaast breidt Cryptozoic nog steeds hun arsenaal aan spellen uit waardoor de community en aantal fans steeds verder zal groeien.

Wanneer je nog niet bekend bent met Deck-Building Games zul je je misschien afvragen wat je precies doet tijdens dit spel. Bij een Deck-Builder begint iedere speler met dezelfde set kaarten. Tijdens het spel krijg je de mogelijkheid om steeds betere kaarten toe te voegen aan je deck en wellicht je beginkaarten te verwijderen. Spelers proberen een zo goed mogelijk deck te bouwen om aan het einde van het spel de meeste punten te behalen.

Hoe speel je DC Deck Building Game?

Je begint de DC Deck-Building game met een deck van 7 punch kaarten (+1 power) en 3 vulnerabilities (0 Power). Elke beurt trek je 5 kaarten en speel je deze uit. Op tafel ligt de line-up van kaarten die je kunt recruiten. De kosten hiervan zijn power. De kaarten die je met deze power koopt komen, samen meet je net gespeelde kaarten, op je aflegstapel. Zodra je deck leeg is, schud je de aflegstapel en speel je verder.

Hoe duurder de kaarten, hoe beter ze worden. Heroes, Villains, Equipment, superkrachten of locaties. Je koopt steeds meer kaarten met 2, 3 of nog meer power, kaarten waarmee je extra kaarten mag trekken, of waar je je tegenstander direct mee kan aanvallen. 

Uiteindelijk speel je tegen een aantal super villains. Om deze villains te verslaan moet je veel power bij elkaar sparen. Maar de super villains leveren uiteindelijk ook de meeste victory points op. Wanneer de laatste superschurk is verslagen wordt het tijd om punten te tellen. De speler met de meeste victory points wint.

Andere Deck-Builders

Het concept van Deck-Building is zeker niet uniek voor Cryptozoic od DC Comics. Er bestaan enorm populaire spellen zoals Dominion die zeer succesvol zijn als Deck-Builders. Dominion was ook het eerste spel en grondlegger van de Deck Building Games. Maar het concept van DC Comics is wat de spellen van Cryptozoic uniek maakt. Daarnaast zitten de spellen behoorlijk goed in elkaar en speel ik nauwelijks een ongebalanceerd potje.

Wie comic book fan is en zich afvraagt of Marvel een vergelijkbaar spel heeft: Het antwoord is ja. Marvel Legendary is een Deck-Building Game vergelijkbaar met Cryptozoic’s. Beide spellen hebben hun voor- en nadelen. Zo is DC’s snel op te zetten en te spelen. Ook speel je in bijna alle DC games tegen elkaar. Marvel Legendary biedt heel veel variatie. Het grootste nadeel hiervan is dat elk spel ook veel werk is om op te zetten en op te ruimen. Tijdens een potje Marvel Legendary probeer je samen te werken tegen ‘the big bad’.

Veel spelers kiezen voor Marvel Legendary boven DC’s vanwege het thema. Thematisch gezien is Legendary ook beter. Je bent echt met heroes bezig om de villain met hun henchmen te verslaan. Waarbij je bij DC wel supervillains hebt om te verslaan, voeg je ook villains aan je deck toe. Dit voelt thematisch iets minder. Toch gaat mijn voorkeur uit naar de DC Deck-Building Game. Ik merk bij mijzelf dat ik een spel met grote setup en opruimtijd altijd minder snel uit de kast pak. En dat vind ik zonde.

Welke Base Game moet je echt hebben?

Wanneer je overweegt een spel uit de reeks te kopen vraag je je natuurlijk af welke. Welke is het leukst? En welke raad ik aan? Het eerste wat ik aanraad is om te kijken wat er beschikbaar is. De spellen worden niet in Nederland uitgegeven en zijn niet allemaal even goed beschikbaar. 

Inmiddels heeft Cryptozoic Entertainment de volgende 8 basisspellen uitgebracht:

 • DC Deck-Building Game
 • Heroes Unite
 • Forever Evil
 • Teen Titans
 • Confrontations
 • Rebirth
 • Dark Nights Metal
 • Injustice

Alle DC Deck-Builders zijn ook met elkaar te combineren. Hierdoor creëer je unieke sets en zijn nooit 2 potjes hetzelfde. Confrontations heeft de unieke mechanic dat je 2v2 speelt.

Maar als we alles aan de kant schuiven en kijken naar welke spellen het beste zijn, dan komt daar de onderstaande base sets uit. Ik heb de community gevraagd welke zij het beste basisspel vonden en meer dan 250 mensen hebben hun mening gegeven.

 1. Heroes Unite

Heroes Unite is de tweede game in deze serie. Deze is behoorlijk vergelijkbaar met het 1e spel, maar het grootste verschil zit in de balans. In het originele spel word je al snel onverslaanbaar als je veel superman kaarten hebt kunnen bemachtigen. Dit tweede spel speelt veel prettiger en is de beste eerste stap in de DC Deck-Building Game serie.

 1. Forever Evil

Forever Evil laat jou spelen als de grote superschurken. En doordat de big bads ‘s nachts niet wakker liggen wanneer er iemand opgeofferd moet worden, zit het spel vol met het vernietigen van kaarten. Daarnaast speel je met Victory Point tokens die je van elkaar kunt stelen.

Deze base set brengt een geheel nieuwe ervaring tijdens het spel. En laten we eerlijk wezen, we willen allemaal weleens de superschurk zijn.

 1. Dark Nights Metal

Dark Nights Metal kwam als derde uit de ranking. In Metal wordt The Batman Who Laughs toegevoegd die verschillende leden van de Justice League gevangen neemt. Ook jij bent niet veilig voor deze Batman uit de Dark Universe. Deze mechanic zorgt voor een leuke twist op het originele spel.

 1. De originele Deck-Building Game

De originele DC Deck-Building Game werd ook nog door veel mensen aangeraden. Ondanks dat het spel niet perfect gebalanceerd is, heeft het spel toch een speciaal plekje bij veel mensen in de kast. Het is ook zeker geen slecht spel, en mocht je graag bij het begin beginnen, dan kun je zeker starten met het originele spel.

Rivals sets

Alle spellen zijn ook met 2 spelers te spelen. Alleen heeft Cryptozoic ook verschillende 2 speler spellen uitgebracht. In Rivals speel je 1 tegen 1 tussen 2 rivaliserende karakters. Een superheld en zijn aartsvijand.

Het verschil zit hem in het doel. Tijdens de basisspellen probeer je de meeste punten te behalen door de super villains te verslaan. Tijdens een Rivals spel probeer je je tegenstander te verslaan en met power aan te vallen. Zodra het main deck leeg raakt en nog niemand gewonnen heeft, bepalen de victory points alsnog de winnaar.

Er zijn drie 2-persoons ‘Rivals’ spellen:

 • Batman vs The Joker
 • Green Lantern vs Sinestro
 • The Flash vs The Reverse Flash

Er steekt niet echt 1 Rivals spel uit boven een ander in speelplezier of kwaliteit. Hierdoor kun je het beste gaan voor jouw favoriete karakter.

Coöperatieve gameplay met de Crisis Expansions

Er zijn ook 4 Crisis uitbreidingen waarbij het een coöperatief spel word:

 • Crisis Expansion Pack 1
 • Crisis Expansion Pack 2
 • Crisis Expansion Pack 3
 • Crisis Expansion Pack 4

Spelers moeten samenwerken om het Doemscenario tegen te gaan. Elk Crisis Pack brengt nieuwe super heroes en super villains met zich mee die het spel nog uitdagender maken.

De Crisis packs kunnen elk met alle basis sets gespeeld worden. Toch zijn de crisis packs gemaakt met een specifiek basisspel als basis. Hieronder zie je welke basis het beste bij de Crisis Pack past.

Crisis Expansion Pack 1DC Deck-Building Game
Crisis Expansion Pack 2Heroes Unite
Crisis Expansion Pack 3Forever Evil
Crisis Expansion Pack 4Teen Titans

Ik beveel de Crisis sets dan ook niet aan, welke het beste is. Want welke de beste Crisis Expansion voor jou is, hangt af van welke Base Game je hebt.

Crossover packs

Als laatste heeft Cryptozoic ook meerdere crossover packs uitgebracht. Mini-uitbreidingen die karakters uit andere dimensies uit de DC Universe halen.

 • Justice Society of America
 • Arrow
 • Legion
 • Watchmen
 • Rogues
 • Birds of Prey
 • New Gods
 • Batman Ninja
 • Bombshells

De Justice Society of America & Rogues komen als Crossover Packs het beste uit de peilingen. Er was een gedeelde derde plek voor New Gods & Watchmen. Maar doordat Bombshells nog maar net uit is op moment van schrijven is het nog afwachten of deze in de smaak zal vallen en misschien wel de favoriet van de fans wordt.

De mini uitbreidingen zijn een kleine leuke toevoeging voor fans. Maar in mijn ogen nooit echt spectaculair. Maar voor minder dan €15,- kun je eigenlijk nooit mis zitten met een crossover pack.

Multiverse Box

Als laatste wil ik ook nog belichten dat Cryptozoic een Multiverse Box uit heeft gebracht. Deze enorme verzameldoos is ontworpen om je gehele verzameling in te kunnen bewaren. In de Multiverse Box passen alle kaarten en overig spelmateriaal, ook wanneer je kaarten gesleeved zijn.

Je krijgt er ook de Multiverse Crossover Pack bij, welke je gebruik laat maken van je gehele collectie. De Multiverse Box is voor de echte verzamelaar.

Al met al heb ik inmiddels ook al een flinke collectie bij elkaar en speel de DC Deck Building Games nog regelmatig met plezier.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *