Azul: Review & uitleg

Azul is een tactisch puzzelspel waarbij het de bedoeling is punten te scoren door een muur te vullen met mozaïektegeltjes terwijl je zo min mogelijk tegeltjes verspilt. Je kiest om de beurten tegels uit de fabriek. Let goed op wat je voor je tegenstanders laat liggen, waar je je tegels plaatst en hoe jij een zo veel mogelijk ruimte vrijmaakt voor de volgende ronde. Het spel eindigt zodra tenminste één speler een horizontale rij in zijn muur heeft gevuld.

Bij Azul pak je om de beurt tegeltjes van de fabrieksschijven om rijen te vullen in eenzelfde kleur. Wanneer de fabriek leeg is, is de ronde voorbij en zullen afgemaakte rijen verplaatsen naar de muur. Onafgemaakte rijen blijven liggen en zullen je het de volgende ronde moelijker maken. Tegeltjes die je niet kwijt kunt zullen minpunten opleveren. Hoe meer tegeltjes je naast elkaar weet te leggen, hoe meer punten je zal verdienen. Wanneer één speler een horizontale rij afmaakt is het spel voorbij en wint de speler met de meeste punten.

Bij Azul krijg je 4 spelertableaus met 4 scorepionnen, 9 fabrieksschijven, 100 tegeltjes in 5 verschillende kleuren en een starterstegel. Daarbij krijg je nog een zak voor de tegeltjes en natuurlijk een speluitleg. De spelertablueas zijn dubbelzijdig voor meer variatie. Met aan de ene kant een ‘muur’ met voor geprint mozaïekpatroon en de andere kant een lege muur.

Azul is een heel tactisch spel. Het is belangrijk dat je nadenkt over welke tegels je pakt, waar je ze neer legt, en wat je voor je tegenstander overlaat. De geluksfactor is laag en het spel kan vaak opnieuw gespeeld worden zonder dat het verveeld. De kwaliteit van het materiaal goed, vooral de mozaïektegels zijn top. Het spel is net even anders wanneer je met z’n vieren speelt. Maar of we nou met 2, 3 of 4 spelers zijn, Azul is één van onze favorieten.

Hoe zet je Azul klaar?

Iedere speler krijgt een spelersbord. Bespreek van tevoren welke kant van het spelersbord gebruikt zal worden. Voor beginners wordt de gekleurde variant van het spelersbord aangeraden. Hierna krijgt elke speler ene scoresteen en plaats deze op het vakje ‘0’ van het scorespoor. Het aantal fabrieksschijven hangt af van het aantal spelers. Gebruik 5 schijven bij 2 spelers, 7 schijven bij 3 spelers en 9 schijven bij 9 spelers. Leg de fabrieksschijven in een cirkel op tafel. Vul de zak met de 100 mozaïektegels en leg 4 tegeltjes op elke fabrieksschijf. De speler die als laatste in Portugal is geweest mag het spel beginnen en legt het startspelerstegeltje in het midden van de tafel.

Hoe speel je Azul?

In je beurt kies je een kies je tegels van de fabrieksschijf of het midden van de tafel. Hierin is het belangrijk dat je te allen tijde alle tegels van dezelfde kleur moet pakken. Liggen er 3 rode tegels op een fabrieksschijf en heb je er maar 2 nodig? Dan zul je alsnog die 3e tegel moeten pakken. Als je deze niet kwijt kan, komt deze op de vloerlijn te liggen en levert een minpunt op. Alle andere kleuren die op de fabrieksschijf liggen worden verplaatst naar het midden van de tafel. Ook belangrijk is dat je gepakte tegels maar op één van de 5 horizontale patroonlijnen mag neerleggen en je deze dus niet mag verdelen over je spelersbord. Zodra er al tegels op de patroonlijn liggen mag je hier enkel tegels van dezelfde kleur aan toevoegen. Zodra alle vakken in één lijn gevuld zijn, is je patroonlijn compleet.

Doordat er elke keer tegels naar het midden van de tafel verschuiven kan het gunstig zijn om op een moment uit het midden tegels te pakken. Ook hier geldt dat je alle tegels van eenzelfde kleur moet pakken (en dit kan soms oplopen tot wel 6 of 8 tegels). Dit kan prettig zijn of juist veel minpunten opleveren. De speler die als eerste van het midden pakt, pakt ook het startspelerstegeltje en legt deze op zijn of haar vloerlijn. Deze speler mag de volgende ronde beginnen.

Zodra alle fabriekstegels en het midden van de tafel leeg zijn wordt de volgende fase van de ronde gespeeld. Alle complete horizontale rijen worden van boven naar beneden verplaatst naar de muur. Hierbij pak je 1 tegel van de complete rij en verplaatst deze naar je muur. Alle overige tegels van deze rij worden voorlopig uit het spel verwijderd. Alle incomplete rijen blijven liggen. Zodra je tegels op de muur legt scoor je punten. Hier wordt tegelijkertijd de minpunten van de vloerlijn vanaf gehaald, verwijder de tegeltjes hierna van de vloerlijn. Hierna worden de fabrieksschijven weer gevuld en word het spel verder gespeeld totdat er tenminste één speler een horizontale rij op de muur heeft gevuld. Wanneer de zak met tegeltjes op is wordt deze weer bijgevuld van de afgelegde tegels.

Punten scoren

Wanneer een tegel naar de muur wordt verplaatst, word deze op de overeenstemmende kleur gelegd. Als er geen tegels horizon-, of verticaal aan grenzen krijg je 1 punt op het scorespoor. Grenzen er andere tegels aan, tel je het aantal tegels (inclusief de zojuist neergelegde tegel) en scoor je voor elke tegel 1 punt. Wanneer een tegel zowel verticaal als horizontaal aan andere tegels grenst, tel je de zojuist gelegde tegel 2 keer (1 keer horizontaal en 1 keer verticaal).

Hierbij is het belangrijk dat bij het verplaatsen van de complete rijen naar de muur, dat je van boven naar beneden werkt. En bij elke rij eerst de punten telt, voordat je verder gaat naar een volgende rij.

Aan het einde van het spel kunnen er ook nog bonuspunten verdiend worden. Deze staan ook rechtsonder op het spelersbord vermeld.

  • Je scoort 2 punten voor elke complete horizontale rij van 5 tegels.
  • Je scoort 7 punten voor elke complete verticale rij van 5 tegels.
  • Je scoort 10 punten voor elke kleur waarvan je alle 5 tegels hebt neergelegd op je muur (1 in elke verticale en horizontale rij).

Spelvariant

De achterkant van het spelertableau bevat een variatie op het spel. Bij deze grijze muur mag een speler zelf beslissen waar hij zijn of haar kleuren neerlegt op de muur. Hierbij moet je alleen rekening houden dat elke kleur maar één keer zowel horizontaal als verticaal voor mag komen. Hierdoor kan het voorkomen dat tijdens het spelen een bepaalde kleur op je patroonlijn per ongeluk geen plek meer heeft op de muur. Wanneer dit gebeurt worden direct alle tegels op die lijn verplaatst naar de vloerlijn.

Azul review

Azul is een heel tactisch puzzelspel waarbij het belangrijk is dat je nadenkt over welke tegels je pakt, waar je ze neer legt, en wat je voor je tegenstander overlaat. De geluksfactor is relatief laag waarbij het alleen een rol speelt wanneer de fabrieksschijven gevuld worden. Hier heb je echter ook nog invloed op door als eerste tegels uit het midden te pakken en het minpunt voor lief nemen. Hierdoor mag je namelijk de volgende ronde beginnen. Azul is kleurrijk en abstract vormgegeven en wij spelen Azul regelmatig opnieuw zonder dat het verveelt. Hierbij is de spelvariatie met de grijze muur ook echt een uitkomst. De kwaliteit van het materiaal is goed, vooral de mozaïektegels zijn top.

Azul scoort een 7.8 op BoardGameGeek en is meerdere keren in de prijzen gevallen. Zo heeft Azul in de Benelux onder andere de Nederlandse Spellenprijs 2018 gewonnen in de categorie familie, is het datzelfde jaar genomineerd voor speelgoed van het jaar en heeft het ook de Vlaamse Gouden Ludo gewonnen. Maar wereldwijd heeft Azul al 47 nominaties en/of prijzen op zijn naam staan.

Het spel is wel net even anders wanneer je met z’n tweeën, drieën of vieren speelt omdat je met meer spelers wat minder vooruit kan planen. Maar of we nou met 2, 3 of 4 spelers zijn, Azul is één van onze favorieten.

Uitbreidingen en variaties

Azul is dusdanig populair dat er sinds 2017 al meerdere variaties zijn uitgebracht. Na het basisspel werd de variaties Azul: De ramen van Sintra uitgebracht in 2018 en Azul: Zomerpaviljoen in 2019. Afgelopen jaar brachten zij ook nog de Tuin van de Koningin uit, en ook de special edition: Master Chocolatier. Als je meer wil weten over Master Chocolatier, lees dan onze blog hier.

In 2020 werd de uitbreiding op het basisspel Azul: Kristal Mozaïek uitgebracht. Bij deze uitbreiding krijg je 4 nieuwe dubbelzijdige spelertableaus met nieuwe muurpatronen. Ook krijg je 4 plastic ‘overlays’ die je op het spelertableau kan leggen waardoor je tegels en scorepion niet kunnen verschuiven. En als laatste heeft Azul ook dezelfde uitbreiding uitgebracht voor Zomerpaviljoen genaamd Azul: Glanzend Paviljoen.

Ramen van Sintra
Zomerpaviljoen
Tuin van de Koningin
Master Chocolatier

Conclusie

Azul is een spel voor de echte doordenker. Een abstract puzzelspel waarbij tactiek hoog en het geluk laag staat. Een goed doordacht spel wat ook leuk is voor 2 spelers. De kwaliteit van het materiaal is goed en zal lang meegaan. En verder zullen de vele nominaties en prijzen voor zichzelf kunnen spreken. Wij raden Azul in ieder geval zeker aan.

“Azuleojos (oorspronkelijk witte en blauwe keramische tegels) zijn een uitvinding van de Moren. De versiering valt in de smaak bij de Portugese koning Manuel I tijdens zijn bezoek aan het Alhambra, in het zuiden van Spanje. Hij is zo onder de indruk van de fabelachtige schoonheid dat hij zijn eigen paleis in Portugal met soortgelijke tegels laat versieren. Het is aan jullie om in opdracht van de koning de muren van het koninklijke paleis in Evora te verfraaien.”

– Next Move Games

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *