The Great Split: Review & uitleg

The Great Split is een bordspel voor 2 tot 9 spelers met een interessant “I Cut, You Choose” mechanisme. Spelers proberen als verzamelaars van luxueuze rijkdommen elke beurt een deal te maken waarbij zij zelf aan het langste eind trekken. Dit doen spelers elke beurt hun handkaarten in 2e te delen. Je linkerbuurman moet hiervan 1 deel kiezen en het resterende deel weer aan jou teruggeven. Tegelijkertijd doe jij hetzelfde voor jouw rechterbuurman. Wie aan het eind de meest slimme beslissingen heeft kunnen maken zal aan het eind er met de winst vandoor gaan.

Dit bordspel doet je brein kraken. Kies je er namelijk voor om 1 van de 2 delen heel aantrekkelijk te maken voor je buurman, zodat hij de rijkdommen die jij graag terug wil krijgen overlaat? Of kies je ervoor om beide kanten mooi te balanceren zodat je tevreden bent, ongeacht welke kant je buurman kiest? Doordat de waarde van rijkdommen door het spel heen per speler zullen verschillen, is ook niet elke edelsteen voor iedereen evenveel waard.

Hoe zet je The Great Split klaar?

Iedere speler ontvangt 1 spelersbord en voldoende blokjes voor alle puntensporen. Daarnaast krijgt iedere speler een portefeuille en split kaart in zijn kleur. Elke speler ontvangt een karakterkaart. Elke karakterkaart geven de spelers een unieke startpositie en extra scoormogelijkheden aan het einde van het spel.

Het algeme bord word in het midden neergelegd met 2 stapels kaarten (level 2 & level 3) en de tokens voor het kunstwerkspoor ondersteboven zodat de spelers deze nog niet kunnen bekijken. Ook de tokens voor de scoringsmomenten worden gehusseld en neergelegd. De ronde markeerder word op ronde 1 geplaatst.

Als laatste krijgen alle spelers 4 kaarten van de ‘level 1’ kaarten stapel. Overige kaarten van deze stapel kunnen terug in de doos en het spel kan beginnen.

Hoe speel je The Great Split?

The Great Split zit vrij eenvoudig in elkaar. Het algemene speelbord verteld elke ronde wat er gaat gebeuren. Allereerst pakken alle spelers 1 kaart van de ‘level 2’ stapel. Hierna bekijken de spelers wat het handlimiet is, en of zij kaarten moeten afleggen (wat in de eerste ronde natuurlijk nooit van toepassing is).

Hierna gaan we spelen. Iedere speler heeft nu 5 kaarten in zijn hand. Hierop kunnen edelstenen, goud, kunstwerken of boeken staan. Hiermee kun je het corresponderend blokje verplaatsen. Deze rijkdommen worden geteld na ronde 3, na ronde 4 en aan het einde van het spel.

  • De boeken spreken voorzich. Je kijk bij de boeken welk laatste score je voorbij bent met je blokje.
  • De waarde van de kuntwerken word bepaald door de kunstmarkt. Welke na iedere ronde verschuifd.
  • De edelstenen zijn aan elkaar verbonden. De edelstenen hebben namelijk de waarde van het scorespoor welke het minst ver staat. Als het topaasblokje op 8 staat, en de smaragd op 6; zijn beide edelstenen 6 punten per spoor waard.
  • Goud heeft verder geen waarde in dit spel maar kan wel bruikbaar zijn in het spel. Wanneer je blokje land op de 2 pijltjes mag je 2 vrije stappen zetten op een ander spoor. Deze mag je ook verdelen en 2 blokjes beide 1 stap verzetten.

Daarnaast kunnen er ook zegels staan op de kaarten, in dezelfde kleur als 2 of 3 van de rijkdommen. Deze zegelkaarten kun je gebruiken om je zegelsporen te verplaatsen. De zegels worden altijd alleen aan het einde van het spel geteld.

Het zegelspoor geeft aan hoeveel punten een zegel waard is. Het boeken, kunstwerken of edelstenenspoor geeft aan hoeveel zegels je in die kleur hebt verdient. 

Zo kun je bij de boeken 5 zegels hebben die elk 3 punten waard is voor een totaal van 15 punten. Of misschien heb je wel 8 zegels verzameld, maar zijn zij elk maar 1 punt waard. Zo zie je dat een goede balans in dit spel erg belangrijk kan zijn.

Maar goed: Wat doe je tijdens je beurt in The Great Split?

Tijdens je beurt bekijk je je kaarten en organizeer ze in 2 groepen. Je plaatst je split kaart ertussen en stopt de kaarten in je portefeuille. Bij het splitten is elke combinatie mogelijk. Als jij één kaart aan de linkerzijde plaatst en 4 aan de rechterzijde is dit toegestaan. De kans is dan alleen enorm groot dat je buurman die 4 kaarten kiest en jij er maar 1 overhoud.

Als elke speler zijn portefeuille gereed heeft worden deze naar links doorgegeven. Zo krijg jij ook een portefeuille van je rechterbuurman. Je bekijkt de split die hij of zij gemaakt heeft en kiest 1 van de groepen uit om te houden. De andere groep stop je, samen met de split kaart, terug in de portefeuille.

Nu krijgt iedereen zijn portefeuille terug en kun je bekijken wat er voor jou overgebleven is.

Alle spelers spelen nu tegelijkertijd hun kaarten uit. Dit doe je op je eigen spelersbordje. De volgorde waarin je de kaarten speelt mag je zelf bepalen. Hierbij mag je je split kaart in jouw kleur ook nog eens als joker inzetten.

Als alle spelers klaar zijn word de kunstmarkt verplaatst. De tegel die hier ligt word omgedraaid en de kunstmarkt veplaatst het aantal velden als hierop word aangegeven.

Zo word elke ronde gespeeld tot na ronde 3. Want dit is het eerste puntentelling moment. Het kan elk spel verschillen wat hier geteld word. Maar de overgebleven rijkdommen worden 1 ronde later geteld. De punten worden bijgehouden op het puntenspoor wat rond ieders spelersbordje loopt en word aangegeven met een ster.

Na ronde 2 word het handkaarten limiet verhoogd naar 6. En na ronde 3 word er niet meer van de ‘level 2’ kaartenstapel gepakt maar van ‘level 3’. In deze stapel zitten vaak waardevollere kaarten. Maar dit staat ook allemaal duidelijk afgebeeld op het algemene speelbord.

Na 6 rondes is het spel afgelopen en word er een laatste telling uitgevoerd. Hier word de collectie van ieders rijkdommen opnieuw beoordeeld op hun waarde en worden ook de zegels puntentelling uitgevoerd.

The Great Split review

The Great Split is een spel wat vrij vlot speelt doordat alle spelers tegelijk nadenken en tegelijk hun kaarten spelen. Hierdoor hoef je nooit lang op andere spelers te wachten wat sommige spelers erg prettig zullen vinden. 

Tijdens The Great Split ben je voornamelijk je eigen spelersbordje aan het optimaliseren. De enige spelerinteractie die je hebt is met de spelers die direct naast je zitten, en eigenlijk is die interactie vrij beperkt. Zelf vind ik dit niet erg. Ik houd wel van spellen waarbij je je bezighoud met je eigen spelersbord. Maar ik weet ook dat het niet voor iedereen is weggelegd.

Het “I Cut, You Choose” mechanisme is echt heel tof gemaakt in dit spel. Je merkt dat je met elke hand je strategie probeerd bij te werken. En het is echt fantastsch om te zien wanneer je een verdeling hebt gemaakt waar je buurman bijna niet uit kan kiezen. Of wanneer je hem juist verleid hebt om precies te pakken wat jij wilde.

Wil jij meer weten over de verschillende bordspel mechanismen? Lees dan deze blog.

De uitleg van de puntentelling zullen sommige spelers misschien wat afschikken. Maar wanneer je eenmaal begint te spelen blijkt de moeilijkheidsgraad allemaal wel mee te vallen. Dit komt voornamelijk doordat de rest van het spel redelijk vanzelf gaat.

Het grootste nadeel van The Great Split is dat je bijna altijd zal winnen als je naast spelers zit die het spel voor het eerst spelen en zul je met nieuwe spelers bijna altijd een soort ‘spek en bonen’ potje moeten spelen.

Ik zou The Great Split aanraden wanneer je graag bordspellen speelt met een grotere groep doordat het spel met 7 personen te spelen is. Het spel is ook nog eens zo gemaakt dat het spel niet heel veel langer duurt met een grotere groep. En ondanks dat de spelregels aangeven dat je het spel met 2 personen kunt spelen, zou ik altijd een groep van minstens 3 aanraden. 

Het spel heeft aangepaste regels voor het spelen met 2 spelers, maar doordat je alleen op 1 andere speler kunt focussen haalt het toch wat van het speelplezier weg.

Conclusie

The Great Split is een leuke toevoeging aan de bordspellenkast door het leuke ‘I Cut, You Choose’ mechanisme. The Great Split is een spel wat ook leuk en snel is om te spelen met een grotere groep aangezien alle spelers tegelijk nadenken over wat ze willen gaan doen. Elke keuze die je maakt lijkt evenveel impact te hebben op je voortgang. 

Wij waren op Spiel bij de stand van Horrible Guild om Evergreen uit te proberen. Door de populariteit van dat spel waren alleen alle demo plekken bezet en schoven wij aan bij een tafel van The Great Split die net vrij kwam. En daar hebben wij geen spijt van gehad. We hadden het spel snel door en waren er ook vrij snel uit: Dit spel ging mee naar huis. En daar hebben wij nog geen spijt van gehad. Ben jij nou ook benieuwd geworden? Bekijk dan hier de prijs van The Great Split op bol.com.

Welkom bij de meest exclusieve gala-avond van het jaar! De meest bekende luxe verzamelaars zijn al gearriveerd, enthousiast om onweerstaanbare aanbiedingen uit te wisselen… en elkaar te naaien om de beste verzameling van allemaal te bouwen. We waren op jou aan het wachten om te beginnen… The Great Split!

– Horrible Guild

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *