Expert Catan Tips

Afgelopen jaar heb ik voor het eerst meegedaan aan een Nationaal Catan toernooi. Ik speel zelf graag online Catan waar je behoorlijk competitieve communities hebt. Dit heeft mij erg geholpen om in de top 10 te komen tijdens mijn eerste toernooi. Als je al een aardig potje Catan speelt, maar je wilt graag nog beter worden, dan heb ik hier een lijst voor je met tips voor de gevorderde Catan speler.

Grondstof kaarten Tracken

De beste tip voor het onderhandelen tijdens Catan is het bijhouden van de kaartjes. Tracking, zoals ze dit noemen, stelt jou in staat gerichte deals te maken. Wanneer je weet dat Speler A graan nodig heeft voor zijn dorp, en 2 stenen te veel heeft, kun je heel specifiek aan die speler om 2 stenen vragen voor die graan.

Het goed tracken is een pluspunt bij alle onderhandelingstechnieken in Catan die ik hieronder ga bespreken.

Onderhandel technieken voor gevorderde

Onderhandelen is een groot onderdeel van Catan. Vaak wint de speler die het beste heeft onderhandeld. Onderhandelen gaat namelijk over meer dan alleen het wisselen van grondstoffen. Er zijn veel verschillende manieren om beter uit een deal te komen dan het vragen van meer grondstoffen. Deze technieken worden door alle grote Catan spelers gebruikt.

De rover tijdens onderhandelingen

De rover is een middel wat gebruikt kan worden tijdens het onderhandelen. Wanneer een speler niet een extra kaart kan of wil aanbieden, kun je afspraken maken over de rover. Je kunt zeggen dat je de deal wel wilt maken zolang de tegenspeler bij de eerstvolgende 7, de rover niet bij jou neerzet. In het Engels noemen we dit een non-block. 

Soms kan dat niet altijd of is dat in de deal iets te goed en kun je afspreken dat de rover mogelijk wel bij jou komt te staan, maar dat de speler niet bij jou zal stelen. Een non-steal.

Ook kan de rover gebruikt worden om te dreigen wanneer je een dichte ontwikkelingskaart hebt liggen. Als je tegenstander niet wilt meewerken aan je deal, of hij vraagt veel meer dan je wilt geven kun je aangeven dat als ze niet akkoord gaan met jouw deal, dat je de grondstof zelf wel komt halen door een ridder om te draaien. 

Dit is vaak een goede manier om alsnog de deal te krijgen die je wilt. Want ook voor de tegenstander is het voordeliger om te ruilen. Want dan krijgen ze er tenminste nog iets voor terug.

Je kunt zelfs bluffen wanneer je dichte ontwikkelingskaart geen ridder is. Maar let alleen op dat als je dit doet en ze alsnog niet akkoord gaan, dat je jezelf verraadt door de ridder niet in te zetten.

Insurance

Je loopt vaak tegen het handlimiet van 7 kaarten aan tijdens een potje Catan. Geen probleem, totdat er 7 word gegooid. Een techniek die je kan helpen om minder vaak kaarten in te leveren als er 7 word gegooid is het regelen van Insurance. Insurance betekent ‘verzekering’ in het Engels. 

Een speler kan vragen om Insurance wanneer hij meer dan 7 kaarten heeft, maar nog niet aan de beurt is. Je maakt een handelsdeal waardoor je 7 of minder kaarten hebt, en spreekt af deze terug te ruilen in jouw beurt.

Een voorbeeld:

De actieve speler (A) biedt een graan aan, en is op zoek naar een steen. Jij (Speler B) wilt deze deal wel hebben, maar hij is te veel in het voordeel van de actieve speler. Doordat je kaarten hebt getracked weet je dat dit speler A een dorp geeft. Je biedt 2 extra hout aan, en spreekt af deze in jouw beurt weer terug te ruilen.

Houd er rekening mee dat wanneer je de 2 hout terug wilt in jouw beurt, dat je dan ook iets moet geven. Je kunt namelijk niet ruilen tegen niets. Je spreekt af dat jij een willekeurige kaart kiest, van jezelf, die zij dan krijgen.

Belangrijk om te weten is dat dit een verbale afspraak is. Je loopt altijd het risico dat de andere speler zich niet aan de afspraken houd. Eerlijk is het niet, en je maakt er zeker geen vrienden mee. Ik raad het altijd aan om je gewoon te houden aan de afspraken die je maakt. Dat is voor iedereen het eerlijkst en het leukst.

Uitbreidingsplekken in onderhandelingen

Een alternatieve onderhandelingspositie zijn de uitbreidingsplekken. Wanneer er een mooie plek in het midden van het bord is waar meerdere spelers naartoe kunnen bouwen, kun je tijdens het onderhandelen zeggen dat je wel wilt ruilen, als zij niet naar dat plekje toe bouwen. Vaak maak je deze deal als ze met jouw grondstoffen een straatje of een dorp bouwen. 

Je moet, net zoals hierboven, oppassen dat ze niet verplicht zijn om de belofte na te komen en later alsnog daar naartoe te bouwen. Dat is natuurlijk niet aardig, maar ook niet tegen de regels.

Een haven van een andere speler gebruiken

Je kunt ook je eigen of een ander zijn haven gebruiken tijdens het ruilen. Dit is wat ingewikkeld en heeft dezelfde constructie als insurance. Hieronder zie je een voorbeeld.

De uitkomst hiervan is dat speler A en B Steen voor Erts hebben geruild, zonder dat speler A een steen had. Dit kan natuurlijk wel alleen in de beurt van Speler A, om gebruik te maken van zijn haven.

Wat je ook had kunnen afspreken is dat Speler A een 2e schaap meegaf in de1e ruil. Dan kom je net wat beter uit de deal, omdat je het schaap aan het einde weer terugruilt natuurlijk.
Zoals het voorbeeld hierboven heeft Speler A er een erts bij, zonder dat dit hem een grondstof heeft gekost. Hij heeft alleen de service gegeven van zijn haven.

Bedenk of een deal niet te veel in het voordeel van de tegenstander is

Dit kun je goed beoordelen wanneer je goed kan tracken. Als je de laatste grondstof geeft die zij nodig hebben voor een stad, is de grondstof opeens veel meer waard dan wanneer zij er een ontwikkelingskaart van willen kopen.

Probeer altijd meer uit een deal te halen

Zie een aanbieding van een speler altijd als startbod. Wacht geduldig af totdat de speler vanzelf meer gaat aanbieden. Of geef aan dat je interesse hebt en vraag altijd wat de speler nog meer kan aanbieden. Of gebruik de tips hierboven en gooi er een extra kaart en een non-block bovenop.

Bemoei je er ook mee wanneer 2 andere spelers onderhandelen. Probeer de prijs op te drijven door te vertellen wat een speler kan met die kaarten. Of dat een speler wel erg voor staat en dat dit een koopje is naar de overwinning toe. Table talk is een erg belangrijk onderdeel bij Catan. Dat je zelf niet van plan bent te ruilen, betekent niet dat je niet van de situatie gebruik kan maken.

Beinvloed de keuzes van andere

Dit is gelijk een mooie overgang naar mijn volgende tip. Table talk is niet alleen belangrijk tijdens de onderhandelingen. Soms kun je je tegenstanders beïnvloeden door ze een duwtje in de andere richting te geven. Dat jij daar ook voordeel van kunt hebben laat je voor het gemak achterwege.

Wanneer een speler er met de winst vandoor blijkt te gaan kun je andere spelers overhalen om de langste handelsroute bijvoorbeeld af te pakken. Je hoeft dan zelf geen grondstoffen te investeren maar kan er wel voor zorgen dat je jouw winkansen vergroot.

Ontwikkelingskaarten

Hierboven heb ik al benoemd dat de rover, en dan voornamelijk ridders, goed gebruikt kunnen worden tijdens onderhandelingen. Maar er zijn nog meer kansen die de rover biedt die veel mensen over het hoofd zien.

Ridders

Je kunt ridders offensief en defensief spelen. De ridder defensief spelen betekent dat je de rover weghaalt wanneer deze jouw inkomsten blokkeert. 

Je ridder offensief spelen betekent dat je hem speelt, terwijl de rover niet bij jou staat. Dit is slim in situaties wanneer je grote kans hebt om de grondstof te stelen die jij nodig hebt. Of wanneer je je ridderkaart hebt ingezet om te dreigen. Soms moet je doorzetten met je dreigement zodat je serieus genomen blijft worden.

In de meeste gevallen wil je je ridders defensief spelen. Dit levert meestal ook het meeste op. Een offensieve ridder levert 1 kaartje op. Terwijl een defensieve ridder 1 kaartje oplevert, en de potentiële kaarten die je krijgt omdat het nummer gegooid wordt welke anders geblokkeerd was.

Gebruik ontwikkelingskaarten pas wanneer je ze echt nodig hebt. Dit gaat dan voornamelijk om uitvindingen, stratenbouwkaarten en monopolies. 

Ik zie spelers soms nog hun stratenbouw inzetten zonder dat zij grondstoffen voor een dorp in hun handen hebben. Dit is enorm zonde omdat je hiermee je plannen kenbaar maakt. In dit soort situaties is er altijd een kans dat iemand je alsnog voor is en je voor niets straten die kant op hebt gelegd. Uitzonderingen hiervoor zijn natuurlijk als je iemand ermee kan afsnijden.

Monopoliekaarten

Monopoliekaarten zijn de ontwikkelingskaarten waarmee ik de meeste fouten gemaakt zie worden. Zodra je goed kunt tracken kan de Monopolie een meesterzet zijn. Maar zorg ervoor dat je geen monopolie inzet om daarna alles 4 op 1 te ruilen. Dit raad ik alleen aan als het gaat om veel graan of erts en je meerdere spelers hiermee dwarszit voor de bouw van steden.

Een laatste truc die je kunt inzetten voor de Monopoly staat bekend als een ‘dirty mono’. En onthoud dat als je dit bij je vrienden doet, zij jullie vriendschap nog wel in twijfel zullen trekken :P. Een Dirty Mono houdt in dat je een ruil aanbiedt. Bijvoorbeeld dat je 2 ertsen aanbiedt en er 2 granen voor terug wilt. Of misschien zelfs maar 1 graan. En zodra iemand deze deal heeft gemaakt dat je alle ertsen steelt met je Monopoly.

Het is een beetje een smerig trucje. Geheel volgens de regels maar je maakt er geen vrienden mee. Maar wanneer je speelt tijdens een toernooi is natuurlijk maar 1 ding belangrijk: Winnen!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *