Catan met 2 spelers

Catan is niet ontworpen om met 2 spelers te spelen. Maar dat houdt veel mensen niet tegen. Soms heb je geen groep van 3 of 4 spelers en wil je toch zitten voor een potje Catan. Gelukkig zijn hier wel oplossingen voor. 

Enkele jaren na de creatie van het originele spel, bracht Klaus Teuber in ‘Das Buch’ een speciale variant uit voor 2 spelers die munten en twee neutrale spelers vereist. Deze variant is later officieel uitgegeven als onderdeel van Catan: kooplieden en barbaren.

Daarnaast is er een variant op de spelregels die online geaccepteerd worden als 2-speler regels. Als laatste heb ik nog een derde manier die mijn opa had bedacht om samen met mijn vader te spelen als ik er niet bij was. En deze werkt verrassend goed.

Mocht je graag meer willen weten over Catan? Of je hebt nog even een refresher nodig van de spelregels? Bekijk dan mijn review en uitleg van Catan hier.

Wanneer je het niet erg vind om het speelbord opzij te schuiven zijn er ook de volgende opties om Catan te spelen met 2 spelers:

Ben jij nou echt gek op Catan en zou jij er graag beter in willen worden? Kijk dan eens naar mijn Catan tips voor beginners of Catan tips voor gevorderden!

De officiële variant

Klaus Teuber bedacht deze variant en bracht deze uit in ‘Das Buch’. Later is deze variant opgenomen als onderdeel van Catan: Kooplieden en Barbaren. Maar ik zal je hieronder de uitleg geven, en je zult zien dat je niet per se Kooplieden en Barbaren nodig hebt om dit te spelen.

Kooplieden en Barbaren brengt echter nog meer varianten met zich mee. Dus mocht je toch meer willen weten over Kooplieden en Barbaren, bekijk Kooplieden en Barbaren dan hier op bol.com.

Het grootste probleem in een spel met 2 spelers is dat er bijna nooit geruild zal worden. Je helpt namelijk altijd je enige tegenstander. Hierdoor bracht Klaus Teuber handelsfiches in het spel. Met deze fiches kun je de andere speler forceren om te ruilen of de rover te verjagen.

Benodigdheden:

  • Het basisspel Catan
  • Onderstaande printbare handels fiches (of alles in huis wat als fiche kan dienen)

Opstelling

Zet het bord op volgens de normale regels van het spel. De twee kleuren die niet door de spelers worden gebruikt, zullen worden gebruikt door neutrale spelers en moeten naast het bord worden geplaatst. De fiches moeten naast de grondstoffen worden gelegd. Elke speler ontvangt om te beginnen 5 fiches.

Voordat de eerste speler een nederzetting plaatst, plaats je twee neutrale dorpen (één voor elke kleur) op de volgende locaties:

Start posities neutrale dorpen

Gameplay

Het spel wordt gespeeld volgens de normale regels, met de volgende uitzonderingen:

Dobbelstenen gooien

In elke beurt gooit de speler twee keer met de dobbelsteen in plaats van één keer. De twee nummers moeten verschillend zijn; als ze dat niet zijn, moeten ze opnieuw worden gegooid. Als er één keer een “7” wordt gegooid (maar niet beide keren), verplaatst de speler de Rover en worden de gebruikelijke acties ondernomen. Spelers verzamelen grondstoffenkaarten voor beide worpen.

Neutrale gebouwen

Telkens wanneer een speler ervoor kiest om een weg of een dorp te bouwen, bouwt die speler ook een overeenkomstig gebouw voor de neutrale speler (gratis). De speler kan ervoor kiezen om voor één van de twee neutrale spelers te bouwen. De speler moet hetzelfde type neutraal gebouw bouwen als het zojuist geplaatste gebouw van de speler. 

De enige uitzondering is wanneer er geen dorp kan worden gebouwd voor een van de twee neutrale spelers vanwege de plaatsingsregels (er moeten altijd 2 straten tussen elk dorp passen). In dat geval kan er in plaats daarvan een weg worden gebouwd.

Het bouwen van een stad of het kopen van een ontwikkelingskaart heeft geen invloed op neutrale spelers. Neutrale dorpen ontvangen geen grondstoffen. Het is echter wel mogelijk voor een neutrale speler om de “langste handelsroute” kaart te ontvangen.

Verwerven van fiches

Voor elk dorp dat langs de woestijn is geplaatst, ontvangt een speler twee fiches. Voor elk dorp dat aan de kust is geplaatst, ontvangt een speler één fiche. Je ontvangt deze ook in de opstelfase, indien van toepassing.

Bovendien kan de speler twee fiches verdienen door een ridder te ontslaan. Wanneer een speler ervoor kiest om een ridder te ontslaan, gooit hij een eerder gespeelde ridderkaart weg. De ridder kan op elk moment tijdens de beurt van de speler worden ontslagen en zoveel ridders als een speler bezit, kunnen worden weggegooid. 

De “grootste riddermacht” moet na elke ontslagronde opnieuw worden geteld. Als de speler minder dan drie ridders heeft of minder dan de andere speler, verliest hij de “grootste riddermacht” kaart.

Een speler kan ervoor kiezen om tijdens zijn of haar beurt een van de onderstaande acties uit te voeren. Het uitvoeren van een actie kost één handelsfiche voor de speler met de minste overwinningspunten, of twee als de speler aan kop is. Als beide spelers op het moment van uitgaven hetzelfde aantal overwinningspunten hebben, kost de actie twee munten. De acties zijn:

Het uitgeven van fiches

1. Verplichte handel

De speler kan twee grondstoffenkaarten van de tegenstander pakken en hem of haar twee grondstoffen teruggeven. Let op: de speler kan zien welke grondstoffen hij heeft gekregen en vervolgens kiezen welke twee kaarten hij zal teruggeven.

2. Verjaag de rover

De speler kan de rover terugsturen naar de woestijn.

Voor Zeevaarders en Steden & Ridders

De hierboven beschreven 2-speler variant kan worden gebruikt voor Zeevaarders, hoewel deze nog niet goed is getest. Voor Steden & Ridders werkt het misschien niet erg goed, maar dat mag je er niet van weerhouden om het zelf uit te proberen!

De online variant

Opstelling

De opstelling van het spel is identiek aan die van een normaal spel Catan.

Gameplay

Spelers zetten zoals normaal hun dorpen neer. Dus eerst speler A, dan speler B. Dan speler B opnieuw en als laatste speler A.

Een aanpassing van de regels is dat je speelt met een vriendelijke rover. Dit houdt in dat de rover niet mag staan bij een speler die maar 2 punten heeft. Dit geeft de spelers wat ademruimte om op gang te komen.

Een tweede aanpassing is dat de kaartlimiet wat je mag hebben omhoog gaat naar 9 kaarten. Als er 7 wordt gegooid en je hebt 10 kaarten, moet je pas de helft inleveren.

Je speelt tot 15 punten in plaats van tot 10.

Speel Catan online op Colonist.io

Strategie

Ik speel deze variant vaak online en ik vind dat deze variant vaak uit balans kan zijn. Toch zijn er veel mensen die deze versie leuk vinden.

Ik heb altijd het idee dat de speler die gaat voor een erts, graan, schaap strategie bijna altijd winnen. Dit komt deels doordat je veel ontwikkelingskaarten kan kopen in het begin en lang 2 punten houdt. Hierdoor heb je geen last van de rover. Zodra je dan eindelijk 3 punten hebt, heb je vaak ook meerdere ridders klaarliggen om de rover bij je weg te houden.

Mijn opa’s variant

Benodigdheden:

Mijn vader, opa en ik hebben Catan wel honderden keren gespeeld. Maar doordat ik er niet altijd was, begon het toch te kriebelen om tóch het spel op tafel te zetten. Met wat tweaken was het dan toch gelukt. Een 2 speler variant die behoorlijk in balans was.

Opstelling

De opstelling van het spel is identiek aan die van een normaal spel Catan. Pak er alleen 1 extra dobbelsteen bij.

Gameplay

In je beurt gooi je met 3 dobbelstenen.

Van deze 3 dobbelstenen kies je er 2 uit die je wilt gebruiken voor je worp. De 3e dobbelsteen telt niet mee.

Doordat je veel combinaties van 7 hebt tellen 1/6 en 4/3 niet mee. Alleen wanneer je 5 en 2 gooit telt de worp als 7 en kun je de rover verplaatsen. Ook moet de speler met meer dan 7 kaarten alleen met de 5/2 combinatie de helft inleveren. Wanneer je 1/6 of 3/4 gooit, kun je altijd met de 3e dobbelsteen nog andere combinaties maken.

Je kunt dit spel spelen tot 12 of 15 punten. Zelf zou ik 12 punten aanraden. Aangezien de speler die als eerste 12 punten heeft, zal 9 van de 10 keer ook als eerste 15 punten hebben.

Ik hoop dat jullie deze variant een keer uitproberen. Laat mij dan ook vooral weten wat jullie ervan vonden, en of jullie misschien nog extra regels hebben toegevoegd.

Deze is voor jouw Opa Boot! Rust zacht.

Mocht je graag meer willen weten over Catan? Of je hebt nog even een refresher nodig van de spelregels? Bekijk dan mijn review en uitleg van Catan hier.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *